Select Page

Een andere aanpak is noodzakelijk

Een andere aanpak is noodzakelijk

Terwijl in Glasgow de Klimaatconferentie op kruissnelheid is gekomen, zit hier de Vlaamse regering nog te bakkeleien over welke maatregelen zij nu wil aannemen. Een van de sectoren die mede verantwoordelijk is voor de CO2 uitstoot, is de landbouw. Maar die wordt nu ongemoeid gelaten omdat in de nabije toekomst ook nog het stikstofdossier moet worden aangepakt. Het wordt echter steeds duidelijker dat de megastallen een probleem zijn.

Boeren & Buren trekt daarom al langer de kaart van de familiale boer. Boeren met een beperkt aantal dieren waarvoor de voeding lokaal kan worden geteeld. Gazet van Deurne ging kijken bij boerderij De Goriënberg, leverancier op de twee buurderijen in Deurne. Boer Roel Meeus was oorspronkelijk varkensboer. “Maar de prijs van het varkensvlees ligt lager dan de kost van het kweken van de dieren.” aldus boer Roel. Hij is dan overgeschakeld op melkschapen en met de melk maakt hij kaas, yoghurt, ijs,… Boer Roel vertelt verder: “Ik hou het Belgisch melkschaap, een beschermde soort. Ik heb ongeveer 100 ooien. De voeding teel ik zelf, dat is hoofdzakelijk gras waarvan ik een deel inkuil voor de winter.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De liefde voor de varkens is gebleven. Boer Roel: “Ik heb ook nog drie Duroc zeugen. De dieren hebben vrije uitloop. Als ik ’s ochtend mijn ronde op de boerderij doe, volgen ze mij.” De zwijnen krijgen de overschotten van de verwerking van de kaas. Met die varkens kweekt hij, zodat hij ook een minimaal aanbod van varkensvlees heeft.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)