Select Page

Stappers voor het klimaat: aankomst bij het standbeeld van James Watt

Stappers voor het klimaat: aankomst bij het standbeeld van James Watt

Toen de Grootouders voor het Klimaat gisterochtend aan het standbeeld van James Watt stonden, was de ‘March for Future’ voor hen officieel tot een einde gekomen. Een tocht die een week geleden begon aan het standbeeld van John Cockerill, de man die mede aan de basis van de industrialisering van België ligt. Watt verbeterde het rendement van de stoommachine die ontworpen was door Thomas Newcomen en werd zo de  ontwerper van de moderne stoommachine. Ongewild heeft hij daarmee dan ook de klimaatverstoring in gang gezet.

Ondertussen bereikten hen berichten dat de Vlaamse regering maar niet tot een plan komt om de CO2 uitstoot omlaag te krijgen. Dat kon niet op begrip van de grootouders rekenen. Toni Dohogne verwoordde het scherp: “Beschamend dat de leidende partij in Vlaanderen op een populistische manier misbruik maakt van de grootste crisis ooit om zelf te kunnen scoren.”

In de namiddag sloten de stappers aan bij een manifestatie van de ‘Pilgrimate for COP26’, een oecumenische beweging. De ‘Pilgrims Procession, a colourful, joyful procession through the streets of Glasgow!’ was een optocht van vooral mensen die naar Glasgow waren opgestapt, allen met gelijkaardige eisen: “Duurzame, rechtvaardige en afdwingbare maatregelen, nu.” Ongeveer 2000 mensen stapten door de straten van Glasgow. Opgemerkte deelnemer was de ‘slang van het kapitalisme’.

Daarna ging het verder richting ‘Central Station’ waar de ‘Klimaattrein’ aankwam. Aan boord zaten zowel de Belgische delegatie voor de COP als vertegenwoordigers van de Youth for Climate. Bij de delegatie waren federale minister voor klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) en hoofd van de Belgische delegatie Peter Wittoeck. Ze namen even de tijd voor een gesprekje.

Minister Khattabi vertelde dat het federale niveau ambitieuze doelstellingen heeft. Khattabi: “Helaas klinken er vanuit Vlaanderen nog maar heel recent positieve signalen. Eigenlijk is dat te laat. Zolang de deelstaten geen akkoord hebben, kan het federale niveau ook geen standpunt vertolken.” De minister wees erop dat de Europese Unie wel een plan heeft uitgewerkt en dat in wetten heeft gegoten. Khattabi besloot: “De Vlaamse regering riskeert zichzelf te isoleren. Want in de krant De Standaard staat dat bedrijfsleiders vragende partij zijn voor maatregelen. Sommigen beginnen al met de uitwerking ervan.”

Peter Wittoeck besefte dat we op een scharnierpunt zitten. Maar dat is geen eindpunt. De delegatieleider was hoopvol gestemd want volgens hem heeft het Brits voorzitterschap veel werk verzet. De VSA en de EU gaan ambitieuze plannen voorleggen, China blijft echter ondermaats. Wittoeck ging verder: “In 2023 komt er een tweede ronde om ambities bij te schroeven en in 2025 komt er eveneens een bijsturing op landenniveau.”

Ook Anuna De Wever kwam even goedendag zeggen. Zij was echter pessimistisch. Anuna: “De ambities van de EU liggen laag, die van België nog lager. Dat een aantal betrokkenen enthousiast zijn, is omdat er voor de eerste keer iets beweegt. Bovendien zijn de klimaatwetten van de EU niet eens afdwingbaar.”

Foto boven: De slang van het kapitalisme

Foto onder: Aankomst bij het beeld van James Watt

Tweede, derde en vierde foto onder: sfeerbeelden van de Pilgrims Procession

Foto helemaal onder: (vlnr) federaal minister Zakia Khattabi en hoofd van de Belgische delegatie  Peter Wittoeck

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)