Select Page

Stappen voor het klimaat: aangekomen in Glasgow

Stappen voor het klimaat: aangekomen in Glasgow

Langs het Forth Clyde kanaal staan veel meidoornstruiken. De regendruppels bleven aan de rode besjes hangen en leken wel parels. Alsof de natuur zich had opgemaakt om de stappers voor het klimaat een hart onder de riem te steken. En dat was wel nodig want het werd gisteren een lange dag in de regen. Maar geen van de deelnemers liet zich ontmoedigen. Zij zijn dan ook meer dan overtuigd van hun inzet.

De motivatie om mee te stappen is voor de ene grootouder vrij recent gegroeid, voor de andere is het dan weer een resultaat van een levenslange inzet. Bij Hilde Verrelst hebben de kinderen de klimaatzaak binnengebracht. Hilde: “Onze kinderen hadden hun gedrag al langer aangepast. Het programma  ‘stand-up tragedy’ van Nic Balthazar heeft onze ogen geopend.” Haar deelname aan de mars was haast vanzelfsprekend. Hilde: “Als mijn kleinkind mij zou vragen ‘Jullie generatie wist dat het fout liep met het klimaat. Waarom hebben jullie dan niet ingegrepen?’ wil ik hem of haar recht in de ogen kunnen kijken en zeggen dat ik mijn verantwoordelijkheid heb opgenomen.” Bij Arnold Van Hove dateert zijn inzet al van lang geleden: “Ik denk dat het begonnen is bij het uitkomen van het rapport van de Club van Rome ‘Grenzen aan de groei’. En ook vanuit mijn tijd bij de scouts. En het milieu leidt rechtstreeks naar het klimaat.”

Waar de grootouders soms ook aan denken is welke boodschap zij aan de Vladimir Poetins, de Joe Bidens, de Xi Jipings, de Ursula Von der Leyens van deze wereld zouden meegeven? Wat zouden ze zeggen als ze drie minuten spreektijd op de conferentie zouden krijgen? Daar moet Ludo Heselmans niet lang over nadenken. “Kijk”, zegt hij “Toen ik in augustus op de radio hoorde praten over het rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en vernam hoe slecht de toestand wel is, heb ik enkele nachten niet goed geslapen. Ik zou dan ook zeggen dat ikzelf kleine stappen kan nemen maar dat het beleid nu de grote stappen moet zetten.” Frans Op de Beeck vult aan: “Bij de coronacrisis kon de overheid wel maatregelen opleggen. Ik zou dan ook zeggen dat hetzelfde moet gebeuren voor de klimaatcrisis.”

Ondertussen ontmoetten de Grootouders voor het Klimaat steeds meer stappers op weg naar Glasgow. De twee groepen ‘Pilgrimage for COP 26’, zowel de groep uit Duitsland en Zweden als de groep uit het Verenigd Koninkrijk, die zij gisteren ook al tegenkwamen, kruisten ze eveneens vandaag. Deze middag kwamen vier stappers een bekertje soep meedrinken. Het waren de ‘Grandparents for Future’ uit Stockholm (Zweden). Sten-Ivan Bylund geeft wat uitleg: “We zijn gestart enkele weken nadat Greta Thunberg met haar schoolstaking is begonnen. We tellen nu al 700 leden. En we hebben een basistekst geschreven die we overhandigen aan de beleidsmakers.”

En dan kwamen de moedige stappers aan in Glasgow, uitgeregend en verkleumd. Maar meer dan tevreden dat zij het einddoel hebben bereikt. Morgen komt de klimaattrein met de onder meer de Belgische delegatie en Youth for Climate aan. De grootouders zullen in het station een ontvangstcomité vormen en hun eisen voor duurzame, bindende en sociaalrechtvaardige maatreelen nog eens herhalen. 

Foto boven: de aankomst in Glasgow

Foto onder: Grandparents for Future uit Stockholm

Foto midden onder: Pilgrimage for COP26 uit Duitsland en Zweden

Foto helemaal onder: Pilgrimage for COP 26 uit het Verenigd Koninkrijk

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *