Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Staat de micro aan?

“Dames en Heren: Cultuur!” – Staat de micro aan?

Staat de micro aan?

We zullen beginnen met de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Naast de belangrijkste wens voor een goeie gezondheid, wens ik iedereen ook succes op cultureel vlak. In december werd het licht plots uitgedaan als de cultuursector onverwacht werd gesloten. Er klonk al snel protest en dit keer bleef het niet alleen bij een open brief of boze berichten op sociale media. Het algemeen sluiten van alle cultuur was opnieuw het voorbeeld dat er te weinig feeling is met de sector. Dat cultuur ook nog te veel als een ‘hobby’ wordt gezien. Gelukkig zijn we terug vertrokken, al is dat voor velen niet zo evident. Achter voorstellingen, exposities en repetities zit geen aan- en af knop, maar een hoop voorbereiding.

In december konden we nog met de cultuurraad een ontmoetingsmoment houden in de Carrousel. Niet evident in deze omstandigheden, zowel voor publiek als artiest. Maar het was een leuk optreden en er was een mooie opkomst. Belangrijker nog voor de cultuurraad was het moment er voor. Een ontmoetingsmoment in tijden dat elkaar ontmoeten niet zo evident is. Maar we vonden het wel belangrijk om de cultuurraad nog eens voor te stellen en te horen naar de wensen of bemerkingen van de Deurnenaar. Gezien de omstandigheden, bleef het bij de mogelijkheid om iets op te schrijven op een post-it (of meerdere). We hebben alles verzameld en die blijven zeker niet liggen. Met al jullie feedback gaan we verder. Naar gelang wat we te horen krijgen zal dat doorgegeven worden aan de cultuurambtenaren of de schepen van cultuur, gaan we dat in een advies gieten of is het zo breed dat we er binnenkort beter een apart ontmoetingsmoment over inlassen. Jullie horen zeker nog iets van ons.

En tot slot blik nog eens terug naar de mensen, verenigingen of plekken die ik gedeeld heb via sociale media om ze zo wat meer bekendheid te geven: Koninklijke Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht, Buurtwerk ’t Pleintje, grafisch ontwerpster Cato Oyen en eind december ging ons hart met de sluiting naar de hele cultuursector. Ken je zelf ook iemand die op welke manier dan ook bezig is met cultuur in Deurne, geef het dan zeker door aan ons. Dan zetten we die mee graag extra in de kijker.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Ronald De Weger

    Heel merkwaardig dat Stijn hier in dit blad zijn beleidsplan voor 2022 uiteen zet, maar de mensen die aangesloten waren bij de ex-cultuurraad van Deurne al sinds de coronaperiode niets meer van hen horen. Normaal kregen zij uit éérste bron de nodige info. Nu maandag 10 januari 2022 wordt trouwens het voortbestaan van de cultuurraad in Deurne besproken en herbekeken, samen met districtsschepen voor Cultuur Frank Vercammen.
    Trouwens het laatste advies van de cultuurraad in 2021 had ook niets te maken met cultuur maar uitsluitend met sociale zaken. Ofwel adviseer je cultuur ofwel sociale zaken, maar het cultuur misbruiken om de agenda van sociale zaken te promoten, daarvoor hebben we dit bestuur niet meer nodig.
    Tot slot, als je zegt dat cultuur terug mag, vergeet er dan niet bij te zeggen dat dit enkel voor de beroepsculturisten is en niet voor de amateurgezelschappen die nog altijd een verbod op repeteren hebben tot eind januari 2022. Harmonie Ontwaking, de enige harmonie van Deurne die nog in het openbaar deelneemt aan plechtigheden, zal op 14 januari 2022 maar een beperkt muzikale ondersteuning kunnen geven aan het vredesmonument, omdat ze bij gebrek aan voorbereidende repetities geen ander programma konden klaar krijgen.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Fair
06:4520:38 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 19km/h SSW
Humidity: 81%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)