Select Page

Historische Vleerakkehoeve staat te verkommeren

Historische Vleerakkehoeve staat te verkommeren

De Vleerakkerhoeve is een oude boerderij op het Eksterlaar en is momenteel eigendom van projectontwikkelaar Vooruitzicht. Het gebouw is met houten platen dichtgetimmerd maar heeft al langer dan een jaar een groot gat in het dak.

De historische Vleerakkerhoeve op de hoek Kerkhofweg/ Manebruggestraat is een van de laatste getuigen van het agrarische karakter van Deurne. Het boerenhuis zelf reikt zeker tot de 18de eeuw want het staat vermeld op de Ferrariskaart uit 1771-1778. Toen buurtbewoonster Lous Wijn in 2017 zag dat de schuur en de stal werden gesloopt, trok ze aan de alarmbel. Het resultaat was dat de boerderij werd bestudeerd door bouwhistorica Elke Van Severen en werd opgenomen op de  lijst van bouwkundig erfgoed. Lous Wijns was erbij en noteerde: “Het houtwerk van de hoeve was ontstellend vies, maar alles was intact, inclusief elk gekleurd glaspaneeltje en elke dakpan.” Het gebouw werd vakkundig afgeschermd tegen vandalisme. Dat bleek echter onvoldoende te zijn. Wijn: “In de zomer van 2020 ontdekten we in het dak aan de achterkant een mansgroot, rechthoekig gat, bijna verborgen achter boomtakken. Ook dat heb ik direct aan betrokken instanties doorgegeven. Herhaaldelijk.” Er gebeurde niets.

Een groot gat in het dak

Wijn contacteert bijna een jaar later uit wanhoop Gazet van Deurne: “Alle betrokkenen die we al aanschreven, willen de Vleerakkerhoeve redden, maar we hebben slechte ervaringen met projectontwikkelaars, het perverse effect van afbraak van erfgoed om krotbelasting te vermijden en de onmacht van lokale overheden tegenover bouwbedrijven.” In een telefonisch  gesprek in mei 2021 dat we voeren met Colin Sewalt, commercieel directeur van Vooruitzicht, over het vermeende gebruik van glyfosaat op site Eksterlaar, komt ook het gat in het dak van het boerenhuis ter sprake. Of er gevolg aan wordt gegeven is dan niet duidelijk omdat plantengroei het dak aan het zicht onttrekt. Als echter onlangs de bomen rond het huis grondig worden gesnoeid, blijkt het gat in het dak nog aanwezig.

Toekomst is nog niet duidelijk

In een gesprek verzekert directeur Sewalt dat er heel snel maatregelen zullen worden genomen om het gat te dichten. Sewalt: “Wat we met het pand gaan doen is nog geen uitgemaakte zaak. Maar we zullen het zeker een buurtgerichte bestemming geven.” En districtsburgemeester Sekeris (N-VA) laat weten dat de Vleerakkerhoeve ondertussen op de leegstandsregister en op het register verwaarlozing staat waardoor de firma Vooruitzicht nu ook retributies moet betalen. Sekeris: “En dat voelt een bedrijf als Vooruitzicht uiteindelijk ook.”

Foto boven: achterzijde boerenhuis

Foto onder: het gat in het dak

Foto helemaal onder: voorzijde boerenhuis

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Trackbacks/Pingbacks

  1. Oplossing voor Vleerakkerhoeve en huis ‘Hier is ’t in ’t vuurwerk’ | Gazet van Deurne - […] Lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2021/10/16/historische-vleerakkehoeve-staat-te-verkommeren/ […]

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)