Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: De waarheid geweld aandoen

Uit de nieuwskeuken van Seven: De waarheid geweld aandoen

 

Beste lezers,

Zaterdagochtend. Terwijl ik nip aan een tas koffie moet ik aan twee dingen denken :

1) Ik bewaar wel een paar geheimen die ik met niemand anders deel. Dat zijn de geheimen die niet van mij zijn. Anderen hebben ze bij me neergelegd, en ik heb beloofd om er goed op te passen.

2) Hoe vaak het niet voor komt dat je in het dagelijks leven teruggrijpt naar een bekend sprookje. 

Ooit kwam ik er bij  toeval achter dat Klein Duimpje de eerste stappenteller in zijn bezit had.

Over de geheimen straks meer, eerst wil ik het hebben over het Italiaanse sprookje Pinocchio. 

Een jongetje dat aanvankelijk gemaakt was van hout, maar dat in de werkplaats van de timmerman plotseling tot leven kwam. Maar het meest bijzondere moest nog komen. Het houten mannetje bleek in het bezit te zijn van een INTERNE LEUGENDETECOR.

Iedere keer als dit kereltje een onwaarheid sprak, dan werd zijn neus op slag een stukje langer. Hoe meer hij jokte, hoe langer de neus werd. Naast de interne leugendetector had Pinocchio ook een extern geweten, in de vorm van een insect: Japie Krekel. 

Japie probeerde Pinocchio moreel onder druk te zetten: niet meer jokken en dus ook geen lange neus meer trekken.

Eigenlijk gaat deze column over het verschijnsel “de waarheid geweld aandoen” en geheimen. Zoek het ergens in een politieke reden is om juist nu dit onderwerp te berde te brengen. 

Mijn idee: zou het geen goed idee zijn om de leugendetector te introduceren in de politiek? Nee, geen interne leugendetector, dat zou een beetje confronterend zijn. 

Ziet u het al voor u? Een politicus achter de microfoon krijgt plotseling een lange neus. Ik kies voor een digitale leugendetector die functioneert op AA-batterijen. Waar hangen we zo’n ding op? 

Gewoon aan de wand van de Kamerzaal, naast de rookmelder? Daar is nog wel een plekje. Beter is het om de leugendetector dichtbij de microfoon te plaatsen. 

De ingebouwde camera moet goed uitzicht hebben op de spreker. De gelaatsuitdrukking èn de lichaamstemperatuur kunnen essentieel zijn om eventuele onwaarheden op te sporen. Ook de interruptiemicrofoons moeten uiteraard dezelfde waarheidsgetrouwe beveiliging krijgen. 

Wat gebeurt er bij de constatering van een onwaarheid? 

Dan klinkt er een luid en irritant piepsignaal, waarop de Kamervoorzitter vriendelijk doch dringend verzoekt of de bewuste spreker zijn betoog wil herstarten. Het is belangrijk dat de leugendetectoren in een goede conditie verkeren. Dat de batterijen opgeladen zijn en dat de onwaarheden duidelijk herkend worden. Deze moderne manier om in de politiek onwaarheden te voorkomen is een doorbraak te noemen. 

Alle ouderwetse manieren om onwaarheden uit te bannen kunnen in de prullenbak. Het drinken van waarheidsserum, of enkele druppels van dit goedje in een glas water, behoort tot het verleden. 

Een andere manier berust op het bekende spreekwoord: “Kinderen en dronken mensen zeggen de waarheid”. 

Is het wel een goed idee om een fles jonge jenever naast het spreekgestoelte klaar te zetten? Dit zorgt ongetwijfeld voor wat meer vrolijkheid en een wat lossere sfeer in de Kamerzaal, maar of de sprekers dan bij de les blijven? Tja, dat is dan maar de vraag.

Vanaf heden geef ik mijn volste vertrouwen aan de digitale leugendetecor.

En de geheimen?  Mijn eigen bekentenisje krijgt u wel: Als het ’s avonds donkerder en kouder wordt, en mijn lief slaapt in haar eigen huis, dan kruip ik liefst met kleren en al in bed. Pas als de kou uit de lakens is, wurm ik me uit mijn broek en trui, die ik dan in een slordige boog naar het voeteneinde gooi. 

Als ik me ook nog zielig voel -gelukkig komt dat zelden voor- mag er een zak chips mee onder de dekens. De kruimels in bed maken het extra treurig, en dat helpt.

U mag het doorvertellen.

 

Graag tot meer lees volgende week.

 

Groeten, Seven.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *