Select Page

Deurne heeft een meerjarenplan

Deurne heeft een meerjarenplan

Eergisteren discuteerde de districtsraad over het meerjarenplan van Deurne. Het district ontvangt in de periode 2020 – 2025 bijna € 40.000.000 dotaties van de stad Antwerpen. Dat is in vergelijking met de vorige periode een verdubbeling van de middelen.

In de eerste plaats zal het district heel veel middelen stoppen in het opnieuw aanleggen van straten.

 • De Tweemontstraat/Merksemsesteenweg Noord (€3.400.000) wordt opnieuw aangelegd en krijgt nieuwe riolering.
 • De Merksemsesteenweg krijgt veilige fietsverbindingen naar het industriegebied Kruiningen en Tweemont.
 • Onder de Brug van het Sportpaleis komt een buurtparking voor een twintigtal wagens.
 • Frank Craeybeckxlaan/Te Couwelaerlei wordt van gevel tot gevel ingericht als multifunctioneel plein. Een langsparkeerstrook, parallel aan de winkels, biedt ruimte aan 30 parkeerplaatsen. De wekelijkse markt op de Lakborslei verhuist daarna naar het Frank Craeybeckxplein (€2.700.000).
 • De Boekenberglei wordt aangepakt met maximaal behoud van het openbaar groen, brede voet- en fietspaden en gemakkelijke oversteken. Vanaf 2021 rijdt er over deze lei een tram die Zuid verbindt met Noord.
 • De Ter Rivierenlaan (€3.600.000) wordt een groene verbinding tussen het Rivierenhof en het Gallifortpark. In de toekomst zal bijna 60 % van de straat bestaan uit water of groen. Op die manier wordt ook de terugkerende wateroverlast bedwongen.
 • Het bestaande Bisschoppenhofpark wordt verbonden over de huidige hondenloopzone met de Bremweide.
 • Op het Arenaplein worden de torentjes gerenoveerd en blijven sociale woningen. De zuidrand wordt verkocht en gerenoveerd. Dit zijn in de toekomst geen sociale woningen meer. De gebouwen op de noordrand worden afgebroken. In de plaats komen nieuwe sociale woningen en dat worden er meer om het verlies van sociale woningen op de zuidrand te compenseren. De bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen onder de grond.
 • De Pieter de Ridderstraat en de Louis Wanbecqstraat worden aangelegd als woonerf. Op het Marleen de Backerplein verschijnt een nieuwe speeltuin voor kinderen tot 12 jaar.
 • Er komt een nieuw plein achter de Jos van Geellaan. Daar komt een monument of stilteplek voor de burgerlijke slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Maar er wordt niet enkel in straten geïnvesteerd

 • Het districtsbestuur wil van de jaarlijkse reuzenstoet een ‘XXXL – versie’ maken. Vanaf december komt er weer kerstverlichting (€16.000) als sfeerverlichting. Als het kan wordt die uitgebreid naar andere pleinen en straten.
 • Sport- en jeugdverenigingen kunnen op een eenvoudigere manier subsidiering aanvragen bij het district. Deurne blijft investeren in grotere manifestaties als de Rivierenhofloop, de Valentijnrun, Deurne Koerst ….
 • Deurne zal eveneens investeren in de aanleg van speel-sportterreinen. Waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met aanpassingen voor kinderen met een beperking. Er wordt ook rekening gehouden met aanbevelingen uit het speelweefselplan. Deurne zet ook in op extra ondersteuning van jeugdhuizen Fleks en Josto. En past bij projecten/beslissingen (in de mate van het mogelijke) de ‘jeugdtoets’ toe. Om de maatschappelijke kwetsbare kinderen te bereiken wordt er samengewerkt met Jes vzw.
 • Het district blijft inzetten op de ondersteuning van jeugd- en sportverenigingen door middel van projecttoelagen, werkingsmiddelen, infrastructuursubsidies etc. Bij de ondersteuning van sportclubs wil Deurne extra de focus leggen op doelgroepwerking (jongeren, G-sporters, senioren).
 • Communicatie blijft belangrijk, zie de seizoensbrochure die in alle bussen valt. €300.000 wordt opzij gelegd voor de ontwikkeling van de digitale communicatie.
 • Voor doelgroepen (senioren, inwoners waarvan Nederlands niet de eerste taal is …) gaat het district andere middelen ontwikkelen om die beter te bereiken.
 • Deurne betoelaagt ’t Pleintje (€300.000), huiswerkbegeleiding (€18.000), mantelzorgpremies (€45.000) en via Stadsmakers andere sociale projecten. En investeert ook (€150.000) in een sociale kruidenier.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

 1. Elke Van severen

  De toelage aan ’t Pleintje bedraagt volgens de begroting die ter beschikking is gesteld van de districtsraad geen 300.000 euro maar iets meer dan de helft ervan: 174.104 euro. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris heeft het foute cijfer in de communicatie naar de pers erkend. Kan dit rechtgezet worden in het artikel? Ter informatie van alle lezers: de opgegeven bedragen gelden voor de hele legislatuur, behalve voor de kerstverlichting van de Herentalsebaan (16.000 per jaar, 80.000 over de hele beleidsperiode).

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 79%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)