Select Page

“De betere wijn koop je in de wereldwinkel”

“De betere wijn koop je in de wereldwinkel”

Dennis van den Buijs uit de buurt van Te Boelaarpark maakte een podcastaflevering over de wijnen van Oxfam Wereldwinkel. De aflevering is te beluisteren, de wijnen zijn te verkrijgen in de Wereldwinkel.

Wijncast is de enige Nederlandstalige podcast over wijn. Het is een initiatief van Dennis van den Buijs die na een reis in Umbrië in Italië viel voor de sensuele Sangiovese en stugge Sagrantino. Sindsdien draagt hij de liefde voor deze edele drank uit, maar in zijn zoektocht naar meer informatie merkte hij dat er enkel anderstalige podcasts bestonden. Van den Buijs die radiomaker van beroep is, aarzelde niet langer en begon met Wijncast. Hij spreekt met mensen die een mooi verhaal over dit heerlijke druivenvocht kunnen vertellen en giet dat in afleveringen van 20 minuten. In de recentste bijdrage sprak hij met Wim Melis, wijnaankoper van Oxfam Wereldwinkel. Ondergetekende zette zich neer in de Wereldwinkel van Deurne, met zicht op het rek met wijnen, en beluisterde het gesprek.

De eerste vraag was een ‘binnenkopper’: is de fairtrade-wijn een betere wijn? “Uiteraard” antwoordde Wim Melis, “want het is wijn van kwaliteit en er zit altijd een mooi verhaal achter.” Vervolgens ging Melis dieper in op de criteria om het fairtrade-label te krijgen: “De wijnboeren krijgen een minimale prijs van 28 cent per kilo en er gaat bovendien nog eens 5 cent per kilo naar een fonds voor gemeenschapsprojecten.” Zo werden in Argentinië waterputten aangelegd en werd ook een secundaire school gebouwd. In Zuid-Afrika liggen de kaarten anders omdat daar geen coöperatieven zijn. Er wordt samengewerkt met wijndomeinen. Op een van die domeinen, Koopmanskloof, hebben de arbeiders via een ‘workerstrust’ recht op het vruchtgebruik van 40 hectaren van het wijndomein. Bovendien krijgt de workerstrust ook nog eens 18% van de opbrengst. Met dat geld is al een kinderkribbe, naschoolse zorg en een mutualiteit opgestart.

De criteria om met een wijnproducent in zee te gaan zijn kleinschaligheid van de producent en een jaarlijkse controle van een onafhankelijk organisme dat de certificaten uitreikt. Melis: “Voor Oxfam Wereldwinkel is ook de kwaliteit erg belangrijk.” Biowijn hoeft niet alhoewel de Wereldwinkel naar duurzaamheid streeft. 60% van de wijn wordt terplekke gebotteld, om lokale toegevoegde waarde te creëren. 40% wordt in immens grote zakken van 24000 liter in een container naar hier verscheept. Zo kan dan weer de prijs worden gedrukt. Per jaar spreken we gemiddeld over 600000 liter. Volgens Melis is er wel een verschuiving en worden steeds meer duurdere wijnen verkocht.

Dennis van den Buijs, die zijn hart aan Italiaanse wijn is verloren, wil graag weten of er geen samenwerking met wijnboeren uit Europa mogelijk is. Hij denkt dan bij wijze van voorbeeld aan de wijnvelden die gerecupereerd zijn van de maffia. “Dat zou ooit wel eens kunnen gebeuren” antwoordt Wim Melis, “want onze vrijwillige medewerkers denken al langer na over een samenwerking met ‘Noordproducenten’.” En nu het hier lente wordt, is in het Zuiden de herfst aangebroken. Wat zijn de vooruitzichten voor de druivenoogst, vraagt van den Buijs. Het blijkt een goed wijnjaar te zijn bij de verschillende producenten. Alhoewel de wijnboeren in het Zuiden de klimaatsveranderingen beginnen te voelen.

Tot slot geeft Wim Melis nog zijn favoriete wijnen: “Raza Malbec Reserva en Bio Raza Malbec/Shiraz uit Argentinië.” Voor de luisteraars van Wijncast, en dus nu ook voor de lezers van Gazet van Deurne, geeft hij nog een primeur. “Er komt een nieuwe wijn uit Chili, een 100% País, een lichtfruitige wijn met kersensmaak. País is een van de eerste druivenrassen die door missionarissen werd meegenomen naar Amerika. Uniek en lekker.”

Wil je de aflevering beluisteren:  www.wijncast.com/single-post/FairTradeOxfam

Wil je ook de andere afleveringen beluisteren: www.wijncast.com/afleveringen

Wil je een overzicht van de wereldwinkelwijn: www.oxfamwereldwinkels.be/nl/wijn

Wereldwinkel Deurne, Vosstraat 7 Borgerhout

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h SSW
Humidity: 75%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)