Select Page

Luchthaven Deurne wil een milieuvergunning van onbepaalde duur

Luchthaven Deurne wil een milieuvergunning van onbepaalde duur

De omwonenden van het vliegveld van Deurne kregen een ‘kennisgeving openbaar onderzoek’ in de bus. NV LEM Antwerpen, de exploitant van de luchthaven van Deurne, wil de milieuvergunning van bepaalde duur, die afloopt op 17 juni 2024, omzetten in een vergunning van onbepaalde duur.

Met de omzetting van de huidige milieuvergunning wil LEM Antwerpen naar eigen zeggen enkel een verderzetting van de huidige vergunde activiteiten en onder de bestaande voorwaarden garanderen. “We willen het bereikte evenwicht tussen een economisch leefbare luchthaven en een afbakening van de activiteiten zoals deze in 2004 werd uitgewerkt en steeds gerespecteerd werd, verder bestendigen”, zegt CEO Eric Dumas: “De LEM heeft dus geen intenties om de huidige geluidsruimte verder uit te breiden. Ook de openingsuren van de luchthaven blijven behouden. Er zullen dus geen vluchten plaatsvinden tussen 23.00 uur en 6.30 uur. Daarnaast zullen ook alle andere voorwaarden die in de milieuvergunning van 2004 vastgelegd werden, van kracht blijven.”

Illegale verbouwingen

Maar het Burgerplatform Vliegerplein ziet de zaken enigszins anders: “Een omzetting kan enkel maar als de luchthaven ‘hoofdzakelijk vergund’ is. Dat wil zeggen dat ten minste 90 % van de luchthaven moet vergund zijn, anders is het een illegale toestand. En dat is hier volgens het Vliegerplein niet het geval. Woordvoerder Piet De Roeck geeft meer uitleg: “Momenteel is er een rechtszaak over de illegale verlenging van de startbaan. Bovendien is de oude Vliegveldweg opgeheven en is er een illegale perimeterweg aangelegd en dan nog eens in landbouwgebied. Dat is door de Omgevingsinspectie van de Vlaamse overheid vastgesteld. En verder moet er ook nog een MER (milieueffectenrapport) worden opgesteld.” Voor Vliegerplein is de omzetting van de milieuvergunning dan ook een poging om de illegale situatie te regulariseren.

Hoger beroep

Een rechtszaak over de bouwovertredingen die door Burgerplatform Vliegerplein en de gemeentebesturen van Borsbeek en Mortsel tegen de Vlaamse overheid was aangespannen werd op 6 november ll. in eerste zitting verloren. Zowel Vliegerplein als de Openbare Aanklager gingen in hoger beroep. Op 22 februari 2022 zal de zaak worden behandeld voor het Hof van beroep. Zeker tot dan zou volgens Vliegerplein de procedure voor het omzetten van de milieuvergunning moeten worden opgeschort.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Partly Cloudy
06:3920:43 CEST
Feels like: 10°C
Wind: 19km/h WNW
Humidity: 49%
Pressure: 1021mbar
UV index: 1

(advertenties)