Select Page

“Past een luchtshow nog wel in een woonwijk?”

“Past een luchtshow nog wel in een woonwijk?”

De Stampe Fly In is een luchtvaarevenement dat jaarlijks in en boven Deurne doorgaat en dat tijdens deze legislatuur van het district €100.000 steun kreeg. De partij Groen vraagt of het district dit stukje luchtvaarterfgoed, dat onlosmakelijk met Deurne is verbonden, op deze wijze moet blijven ondersteunen of dat er niet gekeken kan worden naar een meer duurzame invulling.

Districtsraadslid Mathijs Post (Groen) stelt zich vragen bij de Stampe Fly In. En hij heeft ook een voorstel om het Stampe & Vertongenmuseum beter op de kaart te zetten. Post: “Naast kortstondig vermaak, komt zo’n vliegshow met een behoorlijke milieu-impact en is de overlast voor buurtbewoners niet gering. Bovendien vinden wij een luchtshow nabij woonwijken onveilig. Er is een lange lijst aan incidenten bij vliegshows met honderden doden deze eeuw. Het risico op ongelukken, hoe klein ook, is niet acceptabel dicht bij onze huizen en scholen.”

Post wijst erop dat de Stampe Fly In meer is dan de naam doet vermoeden: “Een Fly In is een burgerluchtvaartmeeting waarbij reguliere vliegactiviteiten, zoals opstijgen, landen en taxiën plaatsvinden, eventueel in combinatie met een statische show. Maar tijdens de Stampe Fly In wordt er ook gevlogen in formatie en vindt er acrobatie plaats. En net dit maakt het gevaarlijk. Daarom vind ik het ongepast dat dit boven onze woonwijken plaatsvindt.”

Interessante ideeën voor een nieuwe invulling

Het groene raadslid wil niet zomaar alles afschaffen. Hij heeft zelfs goede ideeën om dit industriële en culturele erfgoed op een duurzame manier over te dragen naar volgende generaties en daarbij het Stampe en Vertongenmuseum echt op de kaart te zetten. Post: “Ik heb internationale voorbeelden hoe het beter kan:

1) Spreek met het museum af om de Fly In niet jaarlijks, maar bijvoorbeeld om de 5 jaar te organiseren, zoals de Sail In in Amsterdam. Dit perkt de milieuschade al in. Shuttlediensten naar P&R’s in de stadsrand beperken de overlast in onze buurten.

2) Het Smithsonian National Air and Space Museum in de VSA biedt een ‘augmented reality-app’ aan die de bezoekers door het museum leidt en de beleving vergroot. Werk hiervoor samen met Vlaamse technologiebedrijven en universiteiten.

3) Het Royal Air Force Museum in Londen houdt regelmatig lezingen en workshops die de technologische en historische aspecten van vliegtuigen belichten voor zowel academici als geïnteresseerden. Deurne kan een digitaal platform voor online evenementen en sprekers subsidiëren.

4) Het Deutsches Museum in München gebruikt mobiele tentoonstellingen om wetenschappelijke en technologische concepten naar scholen te brengen. Educatieve inhoud verspreidt zo buiten de museummuren. Dit kan perfect met vliegtuigmodellen. Investeer in de ontwikkeling van draagbare tentoonstellingskits en educatief materiaal.”

Districtsraad steunt interpellatie niet

Mathijs Post besluit: “Met oog op de klimaatverandering, een gezonde leefomgeving en de veiligheid moeten we anders durven omgaan met evenementen zoals Stampe Fly In.” Hij hield dan ook een interpellatie in de districtsraad waarbij hij het districtsbestuur opriep om een proactief beleid te voeren met prioriteit voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn boven kortstondig vermaak. En waarbij hij vroeg om de subsidievoorwaarden aan te passen en samen met het museum en hogere overheden naar een alternatieve, duurzame invulling te zoeken.

Alleen Groen steunde de motie. Mathijs Post haalt de schouders op: “Volgens het V. B. vliegen de vliegtuigen niet boven bebouwing en heeft een persoon die geen vliegtuigramp heeft meegemaakt over dit onderwerp niets zeggen. En de N-VA liet al zuchtend van zich horen want ‘van de Groenen mag weer niets’. De CO2-uitstoot moeten we maar voor lief nemen, want vermaak is belangrijk. Trouwens, ook de oudjes in de woonzorgcentra genieten ervan. En 7000 bezoekers is meer dan het aantal ingediende bezwaarschriften. En in 30 jaar is er niets gebeurd, dus het is onterecht om altijd maar de kaart van de veiligheid te trekken. Maar over de inhoud van mijn interpellatie is geen woord gezegd.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)