Select Page

Deurnenaar klaagt duur patiëntentransport aan

Deurnenaar klaagt duur patiëntentransport aan

Walter Nelis uit Deurne is verbolgen over de wel hoge rekening die hij kreeg voor het vervoer van zijn zieke vrouw. Hij doet zijn verhaal aan Gazet van Deurne.

“Mijn vrouw kreeg in 2019 een hersenbloeding in Spanje waarbij ze werd opgenomen in ‘Hospital de Manises’ en drie operaties onderging. Na enkele weken werd ze gerepatrieerd naar Genk in België. Alles werd vlot geregeld door het ziekenfonds MUTAS, de kostprijs bedroeg 0 euro. In het ziekenhuis ZOL – Genk werd mijn vrouw opnieuw geopereerd. Ze verbleef op de intensieve afdeling en op de afdeling neurochirurgie. Na ongeveer een maand herstel moest zij op revalidatie. In overleg met de artsen en de sociale dienst werd gekozen voor het ziekenhuis RevArte in Edegem. De sociale dienst van het ZOL regelde het vervoer en in januari 2020 werd mijn echtgenote overgebracht van Genk naar Edegem. Het vervoer gebeurde door de firma ART uit Wijnegem. In februari 2020 kreeg ik de factuur van dit transport van Genk naar Edegem. Kostprijs: 259 euro. Terugbetaling van het ziekenfonds: 0 euro. Als antwoord op mijn vraag voor terugbetaling, kreeg ik: ‘ De Voorzorg betaalde de administratiekost van 4,09 euro aan de vervoerder. U ontving de oplegfactuur.’ Ook onze hospitalisatieverzekering kwam niet tussen in deze onkosten.”

Wie stopt deze wanpraktijken?

Het verhaal herhaalt zich echter. Nelis: “In mei 2020 werd mijn vrouw opnieuw geopereerd in ZOL – Genk, een noodzakelijke behandeling, clipping van aneurysma. Na een verblijf van ongeveer een maand op intensieve en afdeling neurochirurgie, werd ze weer overgebracht van ZOL – Genk naar RevArte – Edegem voor de noodzakelijke revalidatie. En opnieuw kreeg ik een  factuur van 259 euro in de brievenbus voor dit transport.” Nelis wil geen slecht woord zeggen over MUTAS, noch over ziekenfonds De Voorzorg of hospitalisatieverzekeraar P&V: “Zij behandelen ons dossier met de nodige zorg, respect en snelheid.” Maar dat het bedrijf ART uit Wijnegem zulke bedragen hanteert om een patiënt te vervoeren van ziekenhuis naar ziekenhuis vindt hij ronduit schandalig. Nelis: “Hoe moeten mensen die het financieel niet breed hebben dit betalen? Kan de sociale dienst van het ziekenhuis de partner/familie niet beter inlichten over de kost van zo’n vervoer? Of mee op zoek gaan naar alternatieven voor transport van patiënten? Is hier geen taak weggelegd voor het ziekenfonds. En waarom kan de politiek niet tussenkomen om iets te doen aan deze wanpraktijken van deze cowboy(s)? Walter Nelis besluit: “Hier moet dringend iets veranderen.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)