Select Page

Discussie in het districtshuis

Discussie in het districtshuis

Een artikel in De Standaard zorgde voor een discussie tussen de boeren op de buurderij in het districtshuis.

In De Standaard stond een artikel met als titel ‘Driekwart voedingsprijs gaat niet naar de boer’. Koeienboer Werner Aerts van ’t Zwarthof, schapenboer Roel Meeus van de Goriënberg en groenteboer Danny Van Haute van Heideveldhoeve bevestigden op de buurderij in het districtshuis wat er in de krant stond geschreven. Het artikel vertelde dat boeren minder dan 25% van het bedrag krijgen dat aan voeding wordt uitgegeven. Meer en meer voedsel wordt industrieel verwerkt. Dat brengt mee dat consumenten slechts 30% van de voedingswaarde uit niet bewerkte producten halen. Maar dat heeft eveneens als gevolg dat de ecologische voetafdruk en de klimaatimpact vergroot.

De drie boeren wezen er ook op dat de prijzen voor landbouwproducten al 30 jaar ongewijzigd zijn. Maar dat de uitgaven daarentegen zijn gestegen: “Energie is duurder, er zijn milieuregels bijgekomen en de boer moet de bijhorende testen betalen, voor dieren is er ook een mestactieplan. De prijs van de landbouwgrond is ondertussen maal drie tot maal vier hoger. Ook de administratie is in al die jaren verviervoudigd.” Een voorbeeld is de prijs van de melk die vijf jaar geleden zo laag was gezakt dat een hoop boeren met melkkoeien failliet zijn gegaan. Een aantal boeren zijn uit het leven gestapt.

Er is een lichtpuntje. Door de korte keten verkoop, van boer rechtstreeks aan consument, kan een boer zijn inkomen opkrikken. “Maar”, zo verzekeren de boeren ons: “ook dat kost extra werk.”

Foto: Groenteboer Kevin Van Haute op buurderij Gitschotelhof

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)