Select Page

Buurderijen verloten een gevulde boodschappentas

Buurderijen verloten een gevulde boodschappentas

In de landbouw wil ‘Korte Keten’ zeggen dat de producten van familiale boeren rechtstreeks bij de consument terecht komen. Zonder omweg.

Korte keten is dus van vitaal belang voor onze landbouwers. Want de boer krijgt loon naar werken. Geen tussenschakels zoals groothandels en supermarkten, de zogenaamde Retail, die met het zweet van de boer gaan lopen. Bovendien krijgt de consument gegarandeerd gezonde producten op zijn bord. In Deurne, Borgerhout extra muros en Berchem Groenenhoek zijn verschillende initiatieven die zich omschrijven als Korte Keten. Bij het ene is de keten wat korter, bij de andere wat langer. En elk initiatief heeft zijn voor- en nadelen.

Gazet van Deurne ging op bezoek bij de buurderij. De BV, wat staat voor buurderijverantwoordelijke, gaf meer uitleg: “Bij een buurderij is op het digitale platform na, het contact tussen boer en verbruiker haast een op een. De boer komt ter plekke en deelt zelf zijn producten uit. De buur kan bijvoorbeeld vragen stellen over de landbouwmethoden en over de gewassen, of over het verschil tussen eco en bio. De buurderij biedt groenten, fruit, zuivel, vlees en huisbereide producten aan. Je bestelt en betaalt online en een keer per week ga je jouw bestelling afhalen. Makkelijk. Eigenlijk is de deelname aan de buurderij een engagement voor een beter landbouwbeleid, een beter voedselbeleid, een beter klimaatbeleid. En je krijgt er veel voor terug: gezond en eerlijk eten.”

Speciaal voor de Week van de Korte Keten, die van 13 tot 21 mei loopt, verloten buurderij Districtshuis en buurderij Gitschotelhof een gevulde boodschappentas onder de deelnemers. Voor buurderij Districtshuis gebeurt dat op 17 mei, voor buurderij Gitschotelhof is dat op 25 mei, omdat de buurderij op Hemelvaart gesloten is.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h ESE
Humidity: 91%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)