Select Page

Historische hoeve wordt een cohousing project

Historische hoeve wordt een cohousing project

De hoeve Sitters aan de Ertbruggelaan in Deurne Oost wordt momenteel volledig vertimmerd. De voormalige pachthoeve van kasteel Zwarte Arend zal na de verbouwingswerken onderdak bieden aan acht families.

De hoeve die een verleden heeft dat reikt tot in de 18de eeuw wordt verbouwd tot een cohousing project. Acht gezinnen zijn in het project gestapt, goed voor 15 volwassenen en 12 kinderen. Ze zijn vertrokken vanuit een aantal gezamenlijke waarden. De deelnemers willen zorg dragen voor elkaar, voor de groep, voor het domein en voor de buurt. Ze willen zich inzetten voor elkaar en voor de bredere samenleving. En ze streven naar ecologische duurzaamheid. Zowel in het bouwproces van hun samenwoning als in het beperken van hun ecologische voetafdruk. De hoeve wordt hersteld met respect voor de bouwhistorische waarde en bij het herstel van het domein rondom wordt rekening gehouden met het geïntegreerd beheerplan van Regionaal Landschap De Voorkempen.

De nog bestaande zomerstal en woonstalhuis, beide uit 1786, worden gerestaureerd. Waar nu de open stallen zijn komt een gemeenschapshuis. Op de plaats van de vrijstaande machinestalling wordt het tuinhuis opgetrokken en de langsschuur wordt op haar oorspronkelijke plek heropgebouwd naar historisch model. In elk van deze gebouwen komen twee wooneenheden. Momenteel is de langschuur klaar en zijn de eerste bewoners in hun nieuwe woonst ingetrokken. Cohousingproject De Zwarte Arend was een van de drie winnaars van de eerste editie van de wedstrijd vernieuwende, alternatieve woonvormen van de stad Antwerpen.

(Foto’s: JM)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)