Select Page

Het noorden van Antwerpen wordt een groene zone

Het noorden van Antwerpen wordt een groene zone

Onder een stralende zon werd gisteren het nieuwe beheerplan Ertbrugge voorgesteld. Het plan is een eerste en belangrijke stap in de ontwikkeling van het gebiedsprogramma ‘Groen Kruis’ dat open ruimten en oude kasteeldomeinen in de noordoostelijke rand van Antwerpen wil versterken en verbinden.

Het was provinciaal gedeputeerde bevoegd voor het gebiedsprogramma Luk Lemmens (N-VA) die het programma dat de volgende 24 jaren overspant, mocht aankondigen. De gedeputeerde legde uit dat het programma de intentie heeft om in een gebied dat Ekeren, Merksem, Deurne, Schoten, Wijnegem en Wommelgem omvat, de versnippering van groene gebieden tegen te gaan door verbindingen aan te leggen. Lemmens: “Dit gebied is verknipt door bebouwing, snelwegen en een kanaal. Wij willen die snippers aaneenschakelen door groene en blauwe verbindingen aan te leggen. Zowel voor ecologische redenen zoals faunapassage als voor recreatieve doeleinden zoals wandelingen.” Dat kan door eenvoudige ingrepen als boombruggen, dikke touwen over wegen voor eekhoorns. Of eveneens door de bouw van een brug met groencorridor tussen Bremweide en het park van Schoten.

Geen actie maar overleg

Partner van de provincie in dit verhaal is Regionaal Landschap De Voorkempen. Volgens coördinator Ines Van Limbergen werd al een lange weg bewandeld. Van Limbergen: “Wij stippelen maatregelen uit hoe het gebied moet worden ingericht en ondersteunen eigenaars om het erfgoed te beschermen. In 2012 werd al tussen de verschillende partners een samenwerkingsintentieverklaring ondertekend.” Dan schetste pionier Paul Lermytte van wijkgroep Ertbrugge de geschiedenis: “Het is allemaal begonnen vanuit verzet tegen de gewestplannen. Toen Ertbrugge in 1985 een beschermd landschap werd, keken we verder. Hoe konden al die groendomeinen verbonden en versterkt worden. Daaruit is GruunRant ontstaan, geen actiegroep, maar wel een overleg. Dan heeft de provincie het idee van de groene rand overgenomen en daaruit is het ‘Groen Kruis’ ontsproten.” Lermytte vertelde eveneens dat GruunRant meewerkt in het Toekomstverbond (nvdr. samenwerking rond de Oosterweelverbinding) en streeft naar een ondergrondse A102 en treinverbinding.

Met laarsjes het bos in

Enkele nieuwe bewoners van het Cohousing project Zwarte Arend mochten het persmoment afsluiten. Wenke Mast, die geboren werd toen Ertbrugge een beschermd landschap werd en ondertussen zelf moeder van Helena en Ramon is, bedankte omdat Ertbrugge was gevrijwaard gebleven van de oprukkende stad: “Hoe prachtig is het om kindjes op te voeden in de stad maar hen toch met hun laarsjes in het bos te kunnen laten spelen.”

Het Beheerplan Ertbrugge werd opgesteld door de provincie Antwerpen en Regionaal Landschap De Voorkempen. Er werd samengewerkt met het Agentschap Natuur en Bos, het samenwerkingsverband GruunRant en het district Deurne.

Foto boven: De kleine Ramon in een zee van boterbloemen

Foto onder: Vertegenwoordigers van de provincie Antwerpen, Regionaal Landschap De Voorkempen, ANB, GruunRant en district Deurne..

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)