Select Page

De Theatergarage is de buurt niet vergeten

De Theatergarage is de buurt niet vergeten

De Theatergarage in de Bouwhandelstraat is geen onbekende in de buurt rond het Te Boelaarpark. Heel wat mensen hebben een aandeel gekocht en zijn de facto mede-eigenaar van dit eigenzinnige cultuurhuis in zakformaat. Er werden jaarlijks ruim een honderdtal activiteiten georganiseerd. Maar ook de Theatergarage heeft geleden onder de coronacrisis.

Het was een Nederlandse voetballer die ooit zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Die wijsheid indachtig is de stuurgroep in samenspraak met het district Borgerhout een buurtproject met als thema ‘littekens’ begonnen. Het project neemt de vorm van een ‘Tour van Boelaar’ aan en is onderverdeeld in zes activiteiten waarvan vijf cultureel zijn.

  1. Podcast ‘Elke mens is een verhaal’. Inwoners van woonzorgcentrum Gitschotelhof brengen hun verhaal.

  2. Podcast ‘Littekens van het leven’. Hier komen mensen aan het woord die iets hebben meegemaakt dat erg bepalend was in hun leven.

  3. Dans ‘Lichaamstaal = teken. Mahmoud Kullab, een danser geboren in Gaza brengt een dans op woorden van dichteres Nina Moortgat uit de Groenenhoek.

  4. Voorname(n) straten: een groep jongeren hebben door de straten van de buurt gedwaald en op de naamborden gelet.

  5. Fotowedstrijd ‘Toon de tekens’. Ga zelf op zoek in de buurt naar de littekens en legt ze vast met camera of slimme telefoon. Nog tot 3 juni kan je een eigen foto maken en insturen naar littekens@theatergarage.be

De zesde activiteit is minder cultureel maar des te meer historisch. De buurt van de Theatergarage is de buurt rondom het Te Boelaarpark, gaande van Groenenhoek over Borgerhout extra muros tot Deurne buurt vliegveld. In een nog niet zo heel ver verleden was het een landbouwbuurt. Maar toen de stad toe was uitbreiding begon ook deze buurt te groeien en te bloeien. Na de eerste wereldoorlog kwamen er straten en huizen en een tramlijn. En toen brak de tweede wereldoorlog uit die diepe wonden sloeg. Hierna groeide de buurt nog verder uit. De Theatergarage wil de verhalen verzamelen. Verhalen die vaak achter de gevels van de huizen verscholen zitten en die in sommige gevallen vergeten zijn.

Tijdens het weekeinde van 5 en 6 juni zet de Theatergarage de deuren wijd open. Tussen 14 en 19 u kan je niet alleen de fototentoonstelling over de buurt komen bekijken. Maar je kan er eveneens praten met de stuurgroep van het buurtcultuurhuis en hopelijk heel veel ideeën aanbrengen. Je kan ook de webstek bezoeken: www.tourvanboelaer.be of digitaal contact opnemen via littekens@theatergarage.be

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)