Select Page

Is het onkunde of gemakzucht?

Is het onkunde of gemakzucht?

In het Boekenbergpark zijn door de groendienst Spaanse hyacinten aangeplant. En dat is volgens Juul Slembrouck een kwalijke zaak.

“De Spaanse hyacint is robuuster dan de boshyacint. Ze heeft een rechtopstaande stengel met verspreide, geurloze bloemen. De boshyacint is gebogen en met geurige bloemen aan een zijde. Maar de Spaanse hyacint is een invasieve exoot die de inheemse boshyacint verdringt.” Slembrouck begrijpt dan ook niet dat net die Spaanse soort door de groendiensten is aangeplant in Boekenbergpark. Hij vreest dat bij de groendienst te weinig parate kennis aanwezig is waardoor door onoplettendheid een aantal zaken wordt verknoeid. Hij verwijst dan eveneens naar de klimop die duchtig werd gesnoeid of de robinia of valse acacia, ook al een invasieve plant die aan het woekeren is in het park.

De noodkreet van Juul Slembrouck wordt bevestigd door Paul Van Dyck, een regelmatige bezoeker van Boekenbergpark en een man met een uitgebreide kennis van planten en dieren. Van Dyck: ”De Spaanse hyacint bloeit weelderiger en aardt makkelijker. Het zal dan ook wel deels gemakzucht zijn. En ja, er is ook een gebrek aan kennis bij de bevoegde diensten. In het park van Hove zijn werkers erin geslaagd om alle waterdrieblad in de gracht uit te trekken. En wat er in Boekenberg met de klimop is gebeurd getuigt toch ook van een gebrek aan kennis. Want klimop is nu net een bijzonder belangrijke ‘fijnstofvanger’. Onontbeerlijk in een stedelijk milieu.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)