Select Page

Grot in het Boekenbergpark is bedreigd

Grot in het Boekenbergpark is bedreigd

De kunstmatige grot in het Boekenbergpark is Europees erfgoed. Maar de 18de eeuwse curiositeit is bedreigd.

Onder de grond van het Boekenbergpark bevindt zich het grootste kunstmatige grottenmassief van Europa. Het is een zogenaamde ‘foly’, een tuinornament dat diende tot het vermaak van de gasten van de toenmalige kasteelbewoner. Tegenwoordig herbergt de grot het Natuurhistorisch Museum Boekenberg. Maar er dreigt gevaar uit een onverwachte hoek. Juul Slembrouck, lid van de ‘studiegroep domein Boekenberg’ trekt aan de alarmbel. Slembrouck: “Niemand weet hoe dik de muren van deze grot zijn. Op het complex ligt een laag aarde waarin planten groeien. Een van die bomen, een eik, is aan het afsterven. Hij verliest bovenaan al takken. Als die boom tijdens een storm op de grot zou vallen, riskeert hij onherstelbare schade aan te richten.”

Jaren geleden werd al eens een beuk verwijderd omdat die eenzelfde bedreiging vormde. Slembrouck: “Op het hele complex mogen geen grote bomen groeien. Hier is enkel plaats voor struiken en kleine boompjes zoals meidoorn.” Het is volgens de man dan ook niet verstandig dat de groendienst onlangs nog een nieuwe boom heeft geplant tussen het complex en de vijver. Slembrouck wijst op nog een ander probleem: “Op de grot, en met uitbreiding in het hele park, is de robinia of valse acacia in opmars, en dat is een kwalijke zaak. De robinia is een exoot die snel groeit. Omdat hij een enorme kiemkracht heeft en er massaal nieuwe bomen opschieten vanuit de wortels, is hij invasief.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)