Select Page

Een project dat de buren mee vorm mogen geven

Een project dat de buren mee vorm mogen geven

In de Vosstraat gaan twee handige Harry’s het voormalige ijssalon een ‘extreme makeover’ geven. Zij dromen van een horecaproject met een sociale dimensie. Het project kreeg de naam ‘devosnegen’.

Het pand aan de Vosstraat nummer 9, dat jarenlang een ijssalon huisvestte, stond al enkele jaren leeg. Tijdens de coronacrisis was er niemand geroepen om ijsjes te verkopen. En dus stond het gebouw te verkommeren. Tot twee kameraden voorbij wandelden die doorheen de vergane glorie nieuwe mogelijkheden zagen. Vincent en Lieven droomden al langer om in de Te Boelaerbuurt een eigen project uit de grond te stampen. Vincent: “De buurt kent een opleving. Jonge gezinnen komen hier wonen en leuke initiatieven zoals Café José, ’t Koffiemieke, Foxy, Bar Brul of de Theatergarage steken van wal. Wij zagen het potentieel van deze plek en we hebben niet lang geaarzeld. Wij dachten aan een horecaproject met plaats voor een coworking space of workshops, aan een ontmoetingsplek voor de buurt.” Lieven vult aan: “Het is best wel een grote ruimte. Het geheel meet 2350m², er is een toog en een zaal van 200m², een keuken met de nodige apparatuur van 540m² en hoge kelder van 100m². Aan de straatkant is een uitgebreid terras mogelijk. En misschien moeten we de binnenste ruimte ontpitten zodat we een binnentuin kunnen creëren.”

Een restaurant dat aan timesharing doet

Het tweetal heeft duidelijk iets met vastgoed. Lieven heeft al een aantal renovatieprojecten uitgevoerd: “Da’s mijn passie”. En Vincent was betrokken bij het cohousingproject aan het Eksterlaar: “Ik heb ervoor gezorgd dat het projectgebied kon worden ontwikkeld door het samenbrengen van zes aansluitende achterpercelen.” Met hun nieuwe eigendom willen beide mannen zich inschakelen in de dynamiek van de ruime buurt. Vincent: “Eigenlijk kunnen we nog alle kanten uit, al hebben we een lichte voorkeur voor iets dat horecagerelateerd is. Met de geëquipeerde keuken en alle potten en pannen die hier zijn achtergelaten, kan hier een restaurant onderdak vinden. En waarom niet een gedeelde eetgelegenheid in de vorm van ‘timesharing’. Enkele dagen een restaurant en een andere dag een volkskeuken. En een leuke bar waar de buren elkaar kunnen treffen al dan niet met een winkeltje. Een plaats voor workshops allerhande. De naastliggende Oxfam wereldwinkel is alvast geïnteresseerd. En we zouden zelfs op termijn de bovenliggende verdiepingen willen aankopen als uitbreiding op de activiteiten op het gelijkvloers, en misschien zelfs voor een hotelfunctie. Dromen mag he… ”.

Medestanders gezocht

Maar er ligt nog geen vast plan op de tafel. En daar hebben de twee ondernemende mannen een goede reden voor. Lieven: “Het is niet de bedoeling dat we hier zelf in de keuken of achter de bar zouden staan. Daarom zoeken we partners die mee in het project willen stappen. En dan kunnen we samen brainstormen wat en hoe het zou kunnen worden. De uitkomst zal bepalen hoe we de verbouwingen zullen voeren.” In afwachting zitten de twee mannen niet stil. Ze zijn begonnen met de rommel te verwijderen en de elektriciteit en de loodgieterij te vernieuwen. En ze willen ook al de binnenruimte onder handen nemen. Lieven: “Daar zit een grote lichtstraat (koepel) verborgen onder een laag platen. We willen die vrijmaken en keuren. En dan kijken we of we die behouden dan wel dat we een binnentuin aanleggen.” Ondertussen roepen ze iedereen met creatieve ideeën op om met hen contact op te nemen. Een combinatie van ideeën is eveneens mogelijk. Vincent: “Dat is kostenbesparend en verhoogd enkel de pret.”

Praktisch

devosnegen: schrijf naar devosnegen@gmail.com of bel Vincent: 0495/40.39.58

Foto: (vlnr) Lieven en Vincent

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)