Select Page

Moet tijdens de stratenpoets onkruid worden verwijderd?

Moet tijdens de stratenpoets onkruid worden verwijderd?

Op 24 april worden de inwoners van Deurne uitgenodigd om hun straat te poetsen. Een 85- tal straten, goed voor zo’n 1.600 Deurnenaars, hebben zich geëngageerd om samen met hun buren de handen uit de mouwen te steken. Maar wat betekent het schoonmaken van een straat? Moet onkruid dat tussen de stoeptegels groeit, worden uitgetrokken. Het antwoord is een volmondig neen.

Vorig jaar verscheen in de Nederlandse krant NRC Handelsblad een interessant artikel met de intrigerende titel ‘Onkruid? Dat bestaat niet.’ Het artikel begon heel poëtisch: “Onkruid bestaat niet. Onkruid is Liggende vetmuur, Muursla of Canadese fijnstraal. Het is een bosje Robertskruid tegen een stoeprand, of een Oosterse raket die naast een elektriciteitskastje groeit. Onkruid is een Stokroos die in een spleet in een muur een plek om te ademen vindt.” Het was een quote uit een artikel over een actie van de duurzaamheidsadviseur en plantenexpert Willemien Troelstra uit Rotterdam. Zij gaf nog als advies: “Op stoepen zouden plantjes prima kunnen blijven staan – mits ze voorbijgangers in rolstoelen of met kinderwagens niet hinderen.”

De schrijver van het artikel belandde tenslotte bij Paul Kessler, prefect van de Leidse Hortus botanicus (Botanische tuin). De man stelde dat de acht- tot negenhonderd verschillende plantensoorten die in Nederlandse steden groeien, allemaal een rol in de voedselketen hebben en bijdragen aan de biodiversiteit. “Als je geen planten hebt die zaden afgeven, heb je geen musjes die zaadjes eten. Zonder brandnetels zijn er geen rupsen die daarop leven en uitgroeien tot vlinders”, legde Kessler uit. Ook dragen planten volgens hem bij aan de verkoeling van steden. Omdat warmte blijft hangen in asfalt en tussen gebouwen, is het in steden zo’n vijf graden warmer dan op het platteland. Planten kunnen voor verkoeling zorgen omdat ze energie opnemen uit de lucht en water verdampen. “Elk plantje helpt hierbij: van een Vroegeling die nog geen centimeter groot is tot een twee meter hoge Stokroos”, aldus Kessler.

“Wilde planten helpen bovendien bij de afvoer van overtollig water”, voegde Troelstra er nog aan toe: “Regenwater loopt veel beter weg via planten dan via steen of asfalt. Deze rol van planten wordt steeds belangrijker naarmate de aarde opwarmt en het meer regent.” En dan heeft de journalist het hier nog niet gehad over bloemen als bron van stuifmeel voor de bijen. Dus wie zaterdag zijn stoep een schoonmaakbeurt geeft, kan met een gerust gemoed de spontaan groeiende plantjes laten staan. Hei ts zelfs in ons eigen voordeel.

Foto: spontaan groeiende campanula en paardenbloem

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)