Select Page

Het vliegveld is een ecologische val

Het vliegveld is een ecologische val

“Het vliegveld is een enorme ecologische val voor dieren. Eens ze op het terrein van de luchthaven zijn aanbeland, zijn ze vogelvrij. In de juridische betekenis van het woord weliswaar.”

Wim Jacobs is bio-ingenieur, richting land- en bosbeheer. Daarnaast is hij ook ornitholoog. Omdat hij vlakbij het vliegveld woont, gaat hij regelmatig kijken naar de vogels die daar rondvliegen. Maar Jacobs heeft daar een akelig gevoelen bij. “Weet je dat het vliegveld eigenlijk een grote val is voor vogels en kleine zoogdieren? Want sinds enkele jaren heeft de uitbater van de luchthaven van het Agentschap Natuur en Bos een vergunning gekregen om af te wijken van het Soortenbesluit.” (NVDR. In het Soortenbesluit wordt bepaald welke soorten dieren en planten beschermd zijn in het Vlaamse Gewest en welke wettelijke gevolgen verbonden zijn aan die beschermde status. In de eerste plaats worden een reeks handelingen vermeld die verboden zijn ten aanzien van beschermde soorten.) Jacobs gaat verder: “Kort samengevat heeft de luchthaven de toelating gekregen om dieren op de luchthaven te vangen met alle middelen gaande van klapkooien en vogelslagnetten tot stroppen. Een aantal dieren mogen onmiddellijk worden gedood, andere dieren zoals roofvogels moeten elders weer worden uitgezet. Maar als dieren niet kunnen worden gevangen mogen ze in laatste instantie worden afgeknald.”

Ander soort gras trekt andere dieren aan

Volgens Wim Jacobs is het vliegplein nu net een zone waar een aantal vogels nog terecht kunnen. Jacobs: “De ruime buurt wordt steeds meer volgebouwd, denk maar aan het Eksterlaar. Dan is het vliegveld een uitnodigende plek, zeker voor weidevogels zoals patrijs (nvdr. staat op de rode lijst van bedreigde vogels) of kievit. Twee vogelsoorten die dramatisch afnemen. Of neem nu de haas die ook in Vlaanderen zwaar te lijden heeft en die je af en toe wel eens op het vliegveld ziet. Bovendien ligt aan de andere kant van de krijgsbaan Fort III, een plek waar vogels en kleine zoogdieren wel mogen verblijven.” Daar stopt het verhaal echter niet. Jacobs: “Tot enkele jaren terug groeide op het vliegveld lang schraal gras. Een keer per jaar werd dat gemaaid voor hooi. Dit soort van grasveld trok kleine vogels zoals leeuwerik, graspieper en kneu. Die vogels zijn geen bedreiging voor de vliegtuigen. Maar vier of vijf jaar geleden heeft het melkveebedrijf V. H.-B. naast Fort III een overeenkomst met de bank moeten sluiten. En dan is er iets fundamenteels veranderd. Enkele keren per jaar wordt er op het vliegveld mest uitgereden (nvdr. geïnjecteerd) waarbij wormen massaal uit de grond komen. Daardoor groeit er nu een ander soort gras. Dat gras wordt meerdere keren gemaaid (nvdr. het gras wordt als veevoeder ingekuild) waardoor kleine knaagdiertjes worden vermalen. Al die handelingen trekken op zich horden meeuwen aan en ook roofvogels. Bovendien trekt dit kortere en rijkere gras veel meer grotere vogels aan, zoals duiven, ganzen en weidevogels.”

Zandhopen verleiden vogels tot nestelen

In een uithoek van het vliegveld, nabij de lokalen van de scoutsgroep 68 Sint Maarten, liggen zandhopen. De luchthavenautoriteiten zijn volgens Jacobs niet geneigd om die daar weg te nemen. “Nochtans” zo zegt de ornitholoog: “oefenen die bergen een aantrekkingskracht uit op vogels die grondnesten maken, zoals scholekster. De helling is gericht op het zuiden, wat lekker warm is in de zon en er groeien planten op die zaden afgeven.” Dan besluit Wim Jacobs enigszins verstoord: “Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft vorig jaar nog soortenbeschermingsprogramma’s goedgekeurd. Onder andere voor bescherming van weidevogels en de zomertortel (nvdr. staat op de rode lijst van bedreigde vogels). Maar als diezelfde vogels op het vliegveld landen zijn ze vogelvrij. In de juridische betekenis van het woord weliswaar.”

(Foto: Wim Jacobs bij de zandhopen)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
10°
Mostly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 29km/h NW
Humidity: 66%
Pressure: 1023.71mbar
UV index: 2

(advertenties)