Select Page

Ecologische zwemvijver is een veredelde betonnen kuip

Ecologische zwemvijver is een veredelde betonnen kuip

Corrigendum: In het artikel werd een verkeerde maateenheid gebruikt: kubieke meter in plaats van liter. Wat de hoeveelheid water verduizendvoudigde. De fout is ondertussen rechtgezet. Onze excuses hiervoor.

De Nationale Veiligheidsraad gaf groen licht om te zwemmen in vijvers en meren, maar de ‘zwemvijver’ van het Boekenbergpark blijft dicht. Dat stoot op onbegrip bij vele zwemmers van onder meer de Deurnese IJsberen.

“Voor ons is de vijver in Boekenbergpark een zwembad zoals alle andere”, zegt schepen van sport Peter Wouters (N-VA). “En over zwembaden is de Nationale Veiligheidsraad heel duidelijk. Die mogen niet open voor 1 juli.” Fervent ijsbeer en ex-journaalanker Sigrid Spruyt fulmineert: “Als hij de zwemvijver van Deurne hetzelfde vindt als een gewoon zwembad, dan is hij er zelf nog nooit geweest.” Nochtans vertelt de schepen hetzelfde wat de Studiegroep Domein Boekenberg al jaren zegt. Wijlen Piet Gillard vertelde ooit aan Gazet van Deurne dat de vijver niet chemisch wordt ontsmet. Daar eindigt dan ook het ecologisch aspect. Gillard: “Boekenberg  behoort niet tot de 42 echte zwemvijvers die in Vlaanderen door de Vlaamse Milieumaatschappij worden aanvaard en wekelijks op waterkwaliteit worden getest. Een echte vijver heeft een minimaal oppervlakte van een aantal hectaren en de waterinhoud is verbonden met het grondwater of een stromend oppervlaktewater.”

Gillard gaat verder: “De vijver hier is een veel te kleine betonnen kuip, afgedicht met kunststoffolie. Er is geen verbinding met het grondwater en de  beek die er sinds 1936 in uitmondt is ongeschikt omdat ze vaak droog staat. De vervanging van ‘oud water’ en het verlies van water door verdamping, onder meer door de waterplanten, wordt aangevuld door leidingwater, wel 25.000 liter per dag. Afgevoerd water wordt in de riool gekapt. Zelfs al staat de rest van de parkvijver droog.” Volgens Gillard is door onderzoek van het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne gebleken dat de zuiverende kracht van de waterplanten nihil is. Dat de kwaliteit van het water binnen de normen blijft, is vooral te danken aan het beperken van het aantal zwemmers, de werking van het ultraviolet licht van de zon en de beweging van het water. Het verdict van Studiegroep Domein Boekenberg luidt dan ook: ““Die zwemvijver is een veredelde betonnen kuip.”

Foto boven: een lege zwemvijver

Foto onder: een lege ligweide

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

 1. Paul van dyck

  Met alle respect voor de ijsberen, die – de naam zegt het zelf – zich overigens vooral richten op zwemmen in periodes dat er geen overrompeling is van het Boekenberg zwembad. Maar zoals wijlen Piet Gillard en de werkgroep Boekenbergpark al decennia terecht stelden: de zelfreinigende kracht van de zogeheten ecologische zwemvijver voldoet niet. Helemaal niet. Vandaar dat ook gedurende de zomermaanden de zwemmers in gelimiteerde aantallen het water in mogen. In de winter en (koude) lentedagen is dat wat anders.
  Een fundamentele én toekomstgerichte oplossing is al tijden noodzakelijk. Vandaar dat Piet Gillard en anderen ook al lang voorstelden om het vlakbij gelegen en ook op nostalgie voortkabbelende, maar immer verlieslatend vliegveld van Deurne om te vormen tot een park (ter grootte van meer dan 300 voetbalvelden), waarin o.m. een grote park zwemvijver voorzien is. Met grote capaciteit. We zien trouwens welk een effect een doordachte aanleg van Park Spoor Noord heeft bewerkstelligd.
  De trend van steeds meer zwembaden in privé tuinen én het uitbesteden van openbare zwembaden aan commerciële instellingen moet omgebogen worden. De corona periode heeft velen op dit vlak de ogen geopend. De druk op natuur en parken, zeker in stedelijke omgeving, was en is nog steeds immens. En dat is een goede zaak. Maar lokaal fijne recreatie mogelijk maken is wat anders dan 40 euro vluchten faciliteren naar toeristische oorden. Er zijn ook de onmiskenbare klimaatfeiten.
  De overheid moet verantwoordelijkheid nemen en er voor zorgen dat bvb een van de gezondste sporten voor iedereen toegankelijk is én blijft. Van een generatie die in haar jeugd nog zowat overal in open lucht kon gaan zwemmen, ben ik me ten volle bewust dat er nu terecht meer controle is op hygiëne én veiligheid van sportbeoefenaars én recreanten.
  Boekenberg zwembad is net als vele zwembaden, zoals we die kennen in (Zuid) Frankrijk een betonnen kuip met ernaast wat riet en een mooi aangelegde waterpartij, die lang niet voldoet aan dat waar nood aan is in een dicht bewoonde agglomeratie als die van Antwerpen.

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)