Select Page

Schoolstraten zijn tijdelijk buiten gebruik

Schoolstraten zijn tijdelijk buiten gebruik

De hekken die de twee schoolstraten aan Het Baronneke afsluiten, zorgen voor gevaar. Dus worden ze momenteel niet opgesteld.

Stedelijke basisschool Het Baronneke ligt tussen twee straten in: de Baron Leroystraat en de Frans Messingstraat. Beide straten zijn in 2016 schoolstraten geworden. Maar sinds vorige week worden de hekken om de straten af te sluiten niet meer geplaatst. Directeur Freia Nuijten legt uit waarom: “De hekken zijn niet echt stabiel. Als er wind is blijven ze niet op hun plaats staan en dat zorgt voor gevaar. Voor de Kerstvakantie is een hek op een fietser terecht gekomen en begin dit jaar kon een automobilist ternauwernood een hek ontwijken.” Volgens de directeur is het district al een hele poos op de hoogte van het probleem en wordt er gezocht naar een oplossing. Nuijtens: “Maar voor wanneer? In ieder geval, wij willen als school geen risico nemen, noch naar weggebruikers, noch naar onze eigen kinderen. Dus luister ik naar het weerbericht en als er kans op wind is, plaatsen we geen hekken.”

Ludo Somers is een van de vrijwilligers die de hekken plaats en weer wegneemt. Hij bevestigt het probleem: “De hekken staan op wieltjes wat het manipuleren ervan vergemakkelijkt, maar net daardoor zijn ze niet stabiel.” Somers ziet nog een ander probleem. In regel respecteren de meeste automobilisten de verkeerssignalisatie maar er zijn hardleerse voerders die echt gevaarlijk doen. Somers: “Ze verplaatsen zelf de hekken en rijden door of ze zeggen dat ze in de straat wonen maar dat blijkt dan niet waar te zijn of ze rijden achterwaarts de straat in.” Volgens Ludo Somers raken vrijwilligers hierdoor gefrustreerd en haken af. Nochtans had de politie bij het begin van het project beloofd om regelmatig langs te komen. Somers: “Ik heb hier nog nooit politie gezien.”

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) zucht: “Die afsluitingen zijn een oud zeer. Wij lasten er wieltjes onder omdat de rekken anders te zwaar zijn voor de vrijwilligers. Dat maakt dan weer dat ze bij hevige wind wegblazen. Wij werken aan een oplossing, maar dat is niet zo vanzelf sprekend. Barelen zoals gebruikt in andere gemeenten, moeten voldoen aan heel wat technische voorschriften. Verdwijnpaaltjes zijn dan weer duur en onbetrouwbaar. Maar er is hoop: de mobiliteitsconsulent van de stad Antwerpen heeft hoogstwaarschijnlijk een oplossing gevonden die eenvoudig is en uitgerold kan worden aan alle schoolstraten van het district.” Wat het toezicht betreft zal de districtsburgemeester aan de politie vragen om meer te patrouilleren tijdens de uren van de schoolstraat.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)