Dokter Dirk Van Duppen krijgt postuum de Prijs voor Mensenrechten
Jaarlijks reikt de Liga voor Mensenrechten de Prijs voor Mensenrechten uit aan een persoon, of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de mensenrechten. De Liga brengt dit jaar hulde aan Dirk Van Duppen.
De Liga voor Mensenrechten motiveert haar keuze zo: “Dirk Van Duppen was een bijzonder geëngageerde arts en politicus. Hij is vooral bekend als dokter bij Geneeskunde Voor Het Volk en als grondlegger voor het kiwimodel voor betaalbare geneesmiddelen. Hij was lid van de PVDA, met als belangrijkste inspiratiebron de mensenrechten. Hij bouwde mee aan Geneeskunde voor het Volk, eerstelijnscentra die gratis geneeskunde aanbieden aan iedereen.”
Dirk Van Duppen begon zijn dokterscarrière in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon en richtte vervolgens Geneeskunde voor de Derde Wereld op. Hij legde de theoretische basis voor het kiwimodel voor betaalbare geneesmiddelen. Vanuit zijn praktijkervaringen kwam hij op voor gezonde lucht in Antwerpen. Dokter Van Duppen ijverde ook voor betere werkomstandigheden. Dankzij hem werd ‘rugpijn’ erkend als beroepsziekte voor havenarbeiders. En hij verzette zicht tegen het afsluiten van gezinnen van het waternet.
De Liga voor Mensenrechten gaat verder: “In zijn boek ‘De Supersamenwerker’ beschrijft Dirk Van Duppen hoe de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens het antidotum is tegen sociaal Darwinisme.” Van Duppen overleed in maart 2020 aan de gevolgen van pancreaskanker.
Recente reacties