Select Page

De ene boer gaat, de andere boer komt

De ene boer gaat, de andere boer komt

In de buurderijen van Deurne is er verandering op til. Bioboer Jack hangt zijn blauwe kiel aan de haak. Maar groenteboeren Danny en Kevin zullen hem vervangen.

Biogroenteboer Jack Van Wesenbeeck van De groene kapoen stopt met boeren. Jack: “Boeren is geen gemakkelijk vak om economisch rond te komen. Bovendien sukkel ik met mijn gezondheid. De balans is uit evenwicht.” Bioboeren blijken niet zo makkelijk te vinden. Jack: “Overschakelen van gewone naar biolandbouw is een dure grap. Je moet twee jaren wachten voor je veld een ‘bio-label’ krijgt. Dan moet je ook gecertificeerd zaaigoed en meststoffen gebruiken, wat duurder uitvalt. Bovendien zijn er regelmatig controles en ook die moeten worden vergoed.” Maar Jack blijft optimistisch: “De toekomst zal meer en meer ‘bio’ worden. Milieu en klimaat eisen nu dat we zorgvuldiger met onze productiemiddelen omspringen.”

Groenteboeren vader Danny en zoon Kevin Van Haute van de Heideveldhoeve leveren al in buurderij Cinema Rix. Ze komen nu ook naar buurderij Gitschotelhof. Zeven jaar geleden was de Heideveldhoeve nog een traditionele boerderij met 19 ha landbouwgrond met vooral witloof, 10 slasoorten en akkerbouw. Maar dan hebben Danny en Kevin de omslag gemaakt. Danny Van Haute: “We hebben onze productie gediversifieerd en zijn mee in het systeem van de ‘Korte keten’ gestapt. We hebben zo’n 200 gewassen, waaronder ook kruiden en een tiental soorten kleinfruit.” Boer Danny bevestigt dat de productiewijze ‘biologischer’ verloopt: “We schoffelen mechanisch in plaats van chemische middelen te gebruiken. En we sproeien met een biologisch product.”

Buurderij Gitschotelhof: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/7705

Buurderij Cinema Rix: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/8128

Foto boven: biogroenteboer Jack Van Wesenbeeck

Foto onder: groenteboer Danny Van Haute

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4621:50 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 80%
Pressure: 1014.22mbar
UV index: 0

(advertenties)