Select Page

Baseball, softball en corona… relaas van een geteisterd seizoen 2020

Baseball, softball en corona… relaas van een geteisterd seizoen 2020

Het door Corona geteisterde sportlandschap heeft ook onze geliefde base- en softballsport niet gespaard het afgelopen seizoen.

Door uitgestelde en afgelaste competities tot en met de verplichte sluiting van clubhuizen (en het daarmee gepaard gaande verlies aan inkomsten) trok het virus diepe sporen doorheen het landschap van onze favoriete sport. Sporen die ongetwijfeld de komende jaren nog zullen blijven wegen op de clubs en iedereen die nauw daarbij betrokken is en het uitzicht van onze sport in het algemeen.

Voor de regerend landskampioen baseball ( Spartans dus ) was, na een uitstekende voorbereiding tijdens de winter onder nieuwe headcoach Williams Rosario, het doel voor de Spartanen om uiteindelijk een derde landstitel op rij te vieren én te schitteren in de Europese competitie.

Half maart werd dan de wereld op zijn kop gezet door een virus dat in alle geledingen van de bevolking diepe sporen zou en zal nalaten. Het begon met een lockdown waardoor de start van de respectievelijke competities, normaal half april, werden uitgesteld tot juni. De Europese competities die voor baseball doorgaan ín die maand juni kwamen zo meteen in het gedrang wat de Europese Federatie deed besluiten voor het seizoen 2020 alle Europese toernooien voor Senioren voor onbepaalde tijd op te schorten en uiteindelijk volledig af te gelasten. Ook de Europese bekercompetitie voor de Softball-heren werd geannuleerd. Geen kansen op Europese glorie voor de Spartanen dus.

Geen normale competitie

Ondertussen kon ook de Belgische Federatie door de onduidelijkheid en wirwar aan maatregelen en termijnen geen normale competitie opstarten.

Na onderling overleg met de clubs werd dan toch besloten om tegelijkertijd met de heropening van de horeca, de clubs toe te laten om in een gewijzigd en verkort competitieformat en met aangepaste reglementen (bovenop de Corona-voorschriften van de overheid) toch op niveau te sporten.

Belangrijkste gegeven is dat er dit seizoen geen landskampioen wordt gekroond en er geen stijgers/dalers zijn tussen de verschillende reeksen. Dat betekent dat zowel Deurne Spartans en Brasschaat Braves, door de Europese afgelastingen, hun tickets voor de Europese competities behouden voor 2021.

Ook werd deelname aan de landelijke competities niet verplicht gemaakt, teams konden zich dus zonder enige vorm van boetes terugtrekken of niet herinschrijven voor de respectievelijke competities. Een regel die ook in de hoogste afdelingen, de Gold-League, zijn sporen zou nalaten. De meeste clubs besloten dan ook om geen extra buitenlandse spelers aan te trekken/te laten overkomen, en zoveel mogelijk kansen te geven aan de eigen jeugd. Toch enigszins een pluspunt voor het eigen talent in deze donkere tijden.

De start in juni was echter van korte duur. Omdat de concentratie van clubs het grootst is in het Antwerpse werd, door de bijkomende maatregelen van de lokale Antwerpse overheid, besloten om de competities alweer op te schorten voor 4 weken. Toen uiteindelijk sporten weer werd toegelaten was de maand augustus al aangebroken en was er van enige vorm van competitieve sport op hoog niveau al lang geen sprake meer.

Van de 6 teams in de Gold League Baseball was er al snel 1 team, The Merchtem Cats, dat slechts 1 in plaats van 2 wedstrijden per weekend zou spelen en na de heropstart in augustus zou enkele weken later Royal Greys zich volledig terugtrekken uit de Gold League. Een ongelijk aantal wedstrijden per team, geschrapte resultaten en buitensporige wedstrijduitslagen deden ons meer aan een Mickey Mouse competitie denken dan aan het hoogste niveau van het vaderlandse baseball. Uiteindelijk eindigde Hoboken Pioneers eerste in de zogenaamde “ Corona – Cup “, zonder enige glorie of sportief gevolg. Deurne Spartans werd 4de, ook al zonder enige verdere consequenties.

Ook geen normale Softballcompetitie

Tegelijkertijd speelden ook de Heren en Dames Softball in hun respectievelijke en eveneens geteisterde Gold League en Tweede Afdeling.

Voor de Heren was er van enige competitie zelfs nagenoeg geen sprake want zij zouden met kersvers speler/coach Wesley Verelst uiteindelijk maar aan 7 (zéven!) officiële wedstrijden komen in 2020. De dames speelden onder nieuwe headcoach John Hoirelbeke een prima seizoen en zijn gewapend voor opnieuw een sterk seizoen in 2021.

Nog een ander lichtpuntje: Spartans begon dit jaar opnieuw met trainingen voor de allerkleinsten, de BeeBallertjes genaamd. Zowat heel het seizoen lang werd hard geoefend met een 8-tal kindjes van 3 tot 8 jaar. Hopelijk kan dit volgend seizoen verder gezet worden.

Hoe het nu verder zal evolueren is uiteraard nog koffiedik kijken. Achter de schermen wordt op alle niveaus wel reeds hard gewerkt aan volgend seizoen, maar niemand kan op dit moment voorspellen hoe het sociale leven en daarmee ook dat van de sport er over enkele maanden zal uitzien.

We kunnen enkel hopen dat het gezonde verstand zal regeren en er binnen afzienbare tijd toch van enige normalisering sprake kan zijn. Dat ons maatschappelijk leven er nooit meer zal uitzien zoals voorheen staat zo goed als vast, de schade die reeds aangericht is aan de manier waarop we met elkaar omgaan zal nog lang nazinderen in ons dagelijks leven. Hopelijk kan de terugkeer naar enigszins ‘normale’ sociale contacten, ook in de sport, snel soelaas bieden en kunnen we in 2021 weer van het mooiste spelletje van de planeet in al zijn glorie genieten.

Blijf veilig, zorg voor elkaar en je medemensen en hopelijk tot volgend seizoen!

Pit De Bens

Alain Deroy

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Mostly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 70%
Pressure: 1015.24mbar
UV index: 1

(advertenties)