Select Page

50 jaar geleden werd een Deurnese kapper wereldkampioen

50 jaar geleden werd een Deurnese kapper wereldkampioen

Gisteren werd in het districtshuis een jubilerend wereldkampioen gehuldigd. Jos Verdonck werd 50 jaar geleden wereldkampioen herenkappen.

In 1970 won herenkapper Jos Verdonck in Stuttgart (Duitsland) voor een publiek van wel honderdduizend mensen het wereldkampioenschap haarknippen voor mannen. Voor de 50ste verjaardag van deze wel uitzonderlijke titel werd hij gisteren door het districtsbestuur in de bloemetjes gezet. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) hield de feestrede: “Opgegroeid in Deurne, begon Jos Verdonck zijn carrière als leerjongen bij een kapperzaakje op de Turnhoutsebaan. De kapper in spe speelde ook harmonica en knippen hield zijn vingers soepel, zo was hem toch gezegd. In dat salon mocht hij enkel inzepen en de vloer vegen, dus ging hij solliciteren bij een andere zaak. Daar mocht hij als toelatingsproef de haag snoeien. Ze bleek voldoende recht geknipt te zijn. Als hij 19 was geworden begon hij zijn eigen zaak op de Gallifortlei. Hij huwde met Andrea Kesteloot en kreeg twee dochters.

Een oude-leraar overtuigde hem om lid te worden van een kappersclub en deel te nemen aan wedstrijden. De beste kappers van die ploegen werden opgenomen in de nationale ploeg en wie daar bovenuit stak mocht deelnemen aan het wereldkampioenschap. Om een lang verhaal kort te maken: op 15 september 1970 won de coiffeur uit Deurne goud. Verdonck werd trainer van de nationale Belgische ploeg en werd ook uitgenodigd om masterclasses te geven in de VSA en Japan. Daarnaast gaf hij ook les in de kappersschool op de Lakborslei. Zijn vrouw Andrea was erg trots op haar man en vond dat hij een standbeeld verdiende. Bij het zien van de reuzenstoet , kreeg zij plots een ingeving: waarom geen reus? En zo geschiedde. De kappersvrouw die artistiek is aangelegd, maakte zelf het hoofd en de Reuzen van Deurne vzw zorgde voor een skelet. Op 19 augustus 2003 werd door de toenmalige districtsburgemeester René De Preter (sp.a) reus Joske Knip in de bevolkingsregister van Deurne ingeschreven.

Om dit alles te herdenken werd Jos Verdonck gisteren door het districtsbestuur in de bloempjes gezet. De feesteling betrok ook zijn vrouw in de hulde: “Geen sterke man zonder sterke vrouw”. En dan was het tijd om te klinken.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Partly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 23km/h NW
Humidity: 74%
Pressure: 1023.71mbar
UV index: 1

(advertenties)