Select Page

Honden werden doodgeslagen of verdronken

Honden werden doodgeslagen of verdronken

In bib Couwelaar staat een kijkkast met hondenskeletten opgesteld. Het zijn de overblijfselen van bijna 300 honden die eind 19de – begin 20ste eeuw werden begraven in het Rivierenhof. Bij archeologische opgravingen in 2019 werden de botten blootgelegd.

Hoe het komt dat zoveel honden bij elkaar zijn begraven, is een vraag voor medewerker van de bib Peter Van der Jeught: “Waarschijnlijk was dit het terrein van een zogenaamde hondenmepper. Dat is een beroep dat is ontstaan in de middeleeuwen. Zij maakten korte metten met zwerfhonden door ze met een stok de kop in te slaan. Of door ze te verdrinken, wat hier waarschijnlijk gebeurde. De plek ligt immers naast de Ring en daar lagen voorheen de vesten van de Brialmontomwalling. De honden werden dan in deze uithoek van het Rivierenhof, dat toen nog in privéhanden was, begraven.”

In de 19de eeuw zwierven er veel honden rond in de stad. Arbeiders konden niet altijd eten kopen voor hun hond en zetten hun viervoeter dan maar op straat. De autoriteitenwaren beducht voor hondsdolheid en zetten hondenvangers aan het werk. Het waren duidelijk pre-Gayaanse tijden. Peter Van der Jeught kent nog een grappige weetje: “In de middeleeuwen moest de hondenmepper ook de honden uit kerken verjagen omdat hun geblaf de dienst verstoorde.”

Bib Couwelaar tot 30 november. Di, wo en do van 10 tot 20 u. Vrij en za van 10 tot 17 u.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)