Select Page

Deurnenaar vraagt meer aandacht voor oorlog in de Kaukasus

Deurnenaar vraagt meer aandacht voor oorlog in de Kaukasus

Deurnenaar vraagt meer aandacht voor oorlog in de Kaukasus

In de Kaukasus is een oud conflict weer opgelaaid. Armenië en Azerbeidzjan zijn slaags geraakt om de enclave Nagorno-Karabach. In deze enclave in Azerbeidzjan wonen etnische Armeniërs.

Deurnenaar Garri Bagdasarov en zijn vrouw Liesbeth Kooyman volgen het nieuws op de voet. Garri Bagdasarov is een Russischsprekende Armeniër die in Georgië is opgegroeid. Ondertussen woont hij al lang in Deurne en spreekt hij vloeiend Nederlands. Hij is geschokt door de oplaaiende oorlog: “Slechts sporadisch verscheen op de site van de VRT een bericht over de strijd. Daarbij spreekt de VRT over ‘separatisten’. Daarmee bedoelen ze een bevolkingsgroep die al duizenden jaren in dat gebied woont. Bovendien zijn de media hier er nog niet uit wie de oorlog is begonnen, de Armeense enclave die zelfbestuur heeft of de Azerbeidzjaanse regering die het gebied wil heroveren.”

Bagdasarov hoopt dat de nieuwe Belgische regering snel werk zal maken om de agressie van Azerbeidzjan te veroordelen: “Dit is geen gewone oorlog tussen twee landen. Onder meer Frankrijk heeft erkend dat Turkije Azerbeidzjan wapens verschaft en dat heel wat terroristen vanuit Syrië afzakken om de Azerbeidzjaanse troepen te versterken.” Wat historisch valt te duiden. In 1915 vond in het Ottomaanse rijk, de voorloper van het huidige Turkije, een genocide plaats waarbij tussen één en anderhalf miljoen christelijk-orthodoxe Armeniërs werden vermoord.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)