Select Page

Wouter Haecklaan gaat op de schop

Wouter Haecklaan gaat op de schop

De Wouter Haecklaan is een zeer brede buurtstraat zonder fietspad, parallel aan de E313. Ze ligt binnen een zone 30 maar er wordt vaak te snel gereden, wat gevaarlijk is voor alle gebruikers.

Tegen de berm van de snelweg aan, komt een dubbelrichtingsfietspad van 4 meter breed. Het nieuwe fietspad, in rode asfalt, takt aan op de zijstraten en een oversteek naar de Vaartweg toe, in afwachting van de toekomstige fietsbrug daar. Met de aanleg van het fietspad worden 6 bestaande bomen gerooid en worden 32 nieuwe bomen aangeplant. Onder het fietspad zorgt een speciale constructie ervoor dat de wortels van de bestaande bomen geen schade oplopen en in de toekomst verder kunnen blijven groeien. Het wandelpad wordt verlegd, het komt tussen het nieuwe fietspad en de rijweg te liggen. Langs het pad komt nieuwe verlichting, een vernieuwde groene inrichting en zitbanken.

Ter hoogte van alle zijstraten komt een verkeersplateau, zodat voetgangers en fietsers veilig kunnen oversteken en het autoverkeer moet vertragen. Aan deze oversteken worden nieuwe bomen voorzien. Door de parkeerstrook aan de kant van het wandelpad op te schuiven wordt de straat smaller. Dit verlaagt eveneens de snelheid van het doorrijdende verkeer. Parkeren aan beide kanten van de straat blijft mogelijk.

Het oversteekpunt aan de Sterckshoflei richting Vaartweg wordt veiliger en comfortabeler. De huidige vijf rijstroken op de Sterckshoflei worden ter hoogte van de Wouter Haecklaan herleid tot één rijstrook in elke rijrichting plus een aparte afslagstrook zowel naar de Wouter Haecklaan als naar de Vaartweg. Een middeneiland zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers veilig en comfortabel de oversteek kunnen maken. Vanuit de Wouter Haecklaan kan het verkeer nog steeds zowel naar rechts als naar links wegrijden. De oversteek aan de Collegelaan wordt opgenomen bij een latere herinrichting van de Collegelaan.

De Wouter Haecklaan is onderdeel van de fietsostrade van Antwerpen naar Wommelgem. Die loopt vanop het Ringfietspad via de Collegelaan naar de Wouter Haecklaan en zo verder door langs de E313 naar de fietstunnels onder het rond punt van Wommelgem. Met het nieuwe fietspad zullen de gebruikers van de fietsostrade comfortabeler door de Wouter Haecklaan kunnen fietsen. Op termijn plant de Vlaamse overheid een nieuwe fietsbrug vanuit de Wouter Haecklaan over de Sterckshoflei naar de Vaartweg.

Vermoedelijk starten de werken in de eerste helft van 2021.

(Foto: Fietsersbond Deurne)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)