Select Page

Blijf in uw kot? Nee, kom op straat deze zomer!

Blijf in uw kot? Nee, kom op straat deze zomer!

Omdat deze zomer een zomer in eigen land zal worden, wil het district dat er meer speelstraten zouden komen.

Districtsschepen voor jeugd Elke Brydenbach (N-VA) geeft meer uitleg: “Een speelstraat is een straat die tijdelijk afgesloten wordt voor alle verkeer. Enkel de bewoners mogen stapvoets met de wagen in de straat. De straat is dan helemaal voor de kinderen, maar ook volwassenen genieten mee van een verkeersvrije straat. Speelstraten versterken de sociale samenhang en betrokkenheid van de buurtbewoners.” De aanvrager van de speelstraat is de speelstraatverantwoordelijke. De spelverantwoordelijke is meter of peter. Ze zorgen ervoor dat kinderen op straat kunnen spelen en dat de buurtbewoners kunnen samenkomen. Alle meters en peters ondertekenen op 27 juni op het districtshuis een charter zodat de speelstraat officieel wordt.

Daar de gratis vrijdagsconcerten dit jaar niet zullen kunnen doorgaan in het Openluchttheater onderzoekt het districtsbestuur de mogelijkheid van een alternatief programma waarbij een groepje de speelstraat komt opvrolijken.

Te lange aanvraagtermijnen

Wie gewonnen is voor het systeem van speelstraten, is districtsraadslid Giuliana Chirinos Saavedra (Groen). “Geen strandvakantie, maar wel een straatvakantie.” zegt ze: “Deurnenaren zouden deze zomer hun straat kunnen omtoveren tot een leuke vakantiebestemming. Speelstraten zijn hiervoor een goed instrument.” Maar raadslid Chrinos heeft een fundamentele bedenking “Volgens de informatie op de website van het district Deurne, had je als bewoner je aanvraag voor een speelstraat moeten indienen ten laatste op 9 april voor de maand juli en ten laatste op 9 mei voor de maand augustus. De onzekerheid van wat de vakantie brengt, maakt dat deze afsluitdata veel te vroeg vallen”.

Raadslid Chirinos heeft ondertussen vernomen dat het districtsbestuur de aanvraagtermijn voor speelstraten in augustus wil aanpassen tot 12 juni. Maar dat is onvoldoende voor de partij Groen. Chirinos: “We dienen op de volgende districtsraad een amendement in om voor juli en augustus  de aanvraagtermijn uit te stellen tot 6 weken voor de startdatum.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)