Select Page

Wie zit er eigenlijk achter het geweld in Deurne?

Wie zit er eigenlijk achter het geweld in Deurne?

In Deurne en Borgerhout is de ‘grootste veiligheidsoperatie in Antwerpen in twintig jaar’ van start gegaan. Maar voor de Mexicaanse onderzoeksjournaliste Anabel Hernandez is de oorzaak van het geweld in Mexico te zoeken. Het beruchte Sinaloa drugskartel richt zich op Europa en is zich aan het infiltreren op verschillende niveaus. “Let op jullie havens” verwittigt ze.

Als antwoord op de granaataanslagen en schietincidenten in Deurne en Borgerhout startte de Antwerpse politie vrijdag met een veiligheidsoperatie in Deurne en Borgerhout waarbij zwaarbewapende agenten tijdens de nacht controles uitvoeren. Om de ernst van de situatie aan te tonen haalde de politie ook haar beide ‘bearcats’ – pantserwagens die bestand zijn tegen oorlogswapens – uit de garage. De operatie wordt volgens de reacties op de sociale media door de bewoners op gemengde gevoelens onthaald. Nog geen 24 uren later was er trouwens al een nieuw incident waarbij een huis onder vuur werd genomen. Twee jonge mannen op een scooter beschoten zaterdagavond de gevel van een woning in de Palinckstraat. Het labo en de onderzoeksrechter kwamen ter plaatse.

Wie begaan is met de ‘war on drugs’ in Antwerpen, moet zeker het artikel ‘Een kanker tast de Europese havens aan’ in Knack nr. 36 van deze week lezen. Journalist Ernesto Rodriguez Amari heeft een gesprek met de Mexicaanse onderzoeksjournaliste Anabel Hernadez, een vrouw die zich heeft verdiept in de drugscene in haar geboorteland. De drugskartels daar zijn almachtig geworden, niettegenstaande de drugsoorlog van voormalig president Felipe Calderon.  Volgens Hernandez komt dit omdat ze hun tentakels op alle niveaus van de Mexicaanse maatschappij hebben kunnen uitstrekken. Hernandez: “Niet alleen privébedrijven maar ook openbare instellingen houden hun de hand boven het hoofd.” Voor geld danst de beer.

Rodriguez vertelt haar over het recente geweld in Deurne en Borgerhout. Anabel Hernandez is niet verbaasd want, zo zegt ze: “Voor de drugskartels is Antwerpen de poort tot Europa.” De interviewer wil weten of de Mexicaanse kartels ook in België actief zijn. Hernandez: “Het Sinaloakartel heeft een breed internationaal netwerk. Het opereert in 84 landen in alle continenten. En voor dat kartel, dat eigenlijk zo machtig als een multinational is, vormen Nederland en België de toegangspoort naar Europa. Het staat nu zo sterk dat het dat het Europese kartels territorium afhandig probeert te maken – met geweld, natuurlijk.” Zij waarschuwt: “Georganiseerde misdaad en illegale drugs vormen een kanker, en die kanker is de Europese havens al aan het aantasten. Het wordt tijd dat de Europese landen zich operationeel en juridisch voorbereiden om dat grotere probleem aan te pakken. Al ze te lang talmen, riskeren ze verwoest te worden, net zoals dat in Mexico aan het gebeuren is.”

Foto: de ‘bearcat’ van de Antwerpse politie

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)