Select Page

Driekoningen

Driekoningen

Vandaag vieren wij Driekoningen. Het is een Christelijke feestdag waarop kinderen verkleed als koningen rondtrekken en bij mensen voor een cent of wat snoep gaan zingen. Maar wat is nu echt en waar begint de legende? We vroegen het aan Miguel Stas, secretaris Vlaamse Vrienden van de Kerststal.

“Eigenlijk wordt er in de Bijbel weinig gezegd over de drie koningen. Alleen Mattheüs (Mt 2, 1-12) spreekt over ‘wijzen uit het oosten’ die een ster volgden op zoek naar ‘de pasgeboren koning der Joden’. Als geschenken hadden ze goud, wierook en mirre mee. In de 3de eeuw worden de wijzen ook koningen genoemd, onder invloed van Bijbelteksten zoals Psalm 72: De vorsten van Tarsis, het kustland, zij komen geschenken hem brengen, de koningen van Sjeba en Seba, zij dragen hun schatting hem aan: alle heersers brengen hem hulde, alle volken zijn hem onderhorig.” aldus Stas. Ook het getal drie is volgens Stas een veronderstelling gebaseerd op de drie vernoemde geschenken.

Moord op pasgeboren kinderen

Die geschenken hebben een diepere betekenis. Stas: “Goud was het typische geschenk voor een koning. Wierook stond symbool voor de goddelijkheid. Mirre is een verwijzing naar de dood van Jezus: mirre was een kostbaar hars, met mirrezalf werden doden ingewreven.” Rest nog de vraag waarom die wijzen naar Bethlehem trokken. Stas: ”De wijzen wilden de nieuwgeboren koning zien en vroegen aan koning Herodes waar ze die konden vinden. Herodes, beducht voor zijn eigen positie, vroeg om hem in te lichten als ze het kind vonden, zogezegd om daarna zelf eer te gaan betuigen. De wijzen werden door een Goddelijke droom gewaarschuwd dat niet te doen. Toen Herodes dat merkte, liet hij alle pasgeboren kinderen in Bethlehem vermoorden. Dat  herdenken we op de ‘Dag van Onnozele Kinderen’. Jozef, Maria en Jezus konden echter tijdig vluchten naar Egypte.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Mostly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 8km/h WSW
Humidity: 96%
Pressure: 1005.42mbar
UV index: 0

(advertenties)