Select Page

Sfeer en veel volk bij Vredesmonument vorige zaterdag

Sfeer en veel volk bij Vredesmonument vorige zaterdag

De Vrienden van het Vredesmonument Deurne en het district Deurne kunnen terugblikken op een ondanks de regen serene sfeervolle herdenkingsplechtigheid met een grote opkomst.

Vijf jaar na de oprichting van het Deurnese Vredesmonument aan het Wim Saerensplein kan gesproken worden over een traditionele jaarlijkse plechtigheid op 14 januari. Volgend jaar zal het weliswaar 80 jaar geleden zijn dat op die dag het bijna voltallige Deurnese politiekorps door de Duitse bezetter werd opgepakt en afgevoerd naar de concentratiekampen. Slechts 8 van de 43 manschappen overleefden. Burgemeester Alfons Schneider werd een tijd later opgepakt om evenmin terug te keren.

“De flinke opkomst is een opsteker,” zegt voorzitter van de districtsraad en voorzitter van de Vrienden Frank Geudens (Vooruit): “Tijdens corona moesten we het immers wat bescheidener aan doen. Weliswaar was er in maart 2022 ook een plechtigheid om de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te herdenken.”

De plechtigheid is a- typisch aangezien er geen kransen noch traditionele weerstandsvlaggen aan te pas komen. De Antwerpse politie tekent present, samen met de leerlingen van het Deurnese Atheneum. Zij vormen de basis van de Vredesboodschap die het monument  benadrukt.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) beklemtoonde het belang van het monument voor de nabestaanden maar ook voor de buurt waar heel wat straten hun naam kregen van weggevoerde politieagenten. Interessant is dat er nog altijd nieuwe informatie over het gebeuren bijkomt. Een nieuwe publicatie ligt dan ook in het verschiet.

Frank Geudens bedankte alle aanwezigen, ook buurtbewoners die het monument in hun hart sluiten, de Deurnese scouts van het 17°FOS  en de harmonie Ontwaking die het Europees volkslied bracht en ter afsluiting de Last Post ten gehore bracht.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)