Select Page

Tweemaal feest op de buurderij

Tweemaal feest op de buurderij

Boeren en buren, de overkoepeling van alle buurderijen in het land, bestaat vijf jaar. En buurderij Gitschotelhof blaast vier kaarsjes uit. Waar is dat feestjeeuuh?

Deurne telt twee buurderijen: buurderij Gitschotelhof en buurderij Cinema Rix . Bij de buurderij koop je voedsel rechtstreeks van de boer. Dat heet ‘Korte Keten’: het geld voor voedsel gaat naar de producent en niet naar de supermarktholding. Al die buurderijen zijn verenigd onder ‘Boeren en buren’, zeg maar de initiatiefnemer van het project. Boeren en buren kwam vijf jaar geleden overgewaaid vanuit Frankrijk. Vier jaar terug begon in woonzorgcentrum Gitschotelhof de gelijknamige buurderij. En begin dit jaar startte er eentje in Cinema Rix. Dat wordt gevierd. De twee Korte Keteninitiatieven verloten elk op volgende bijeenkomst een echte ‘Boeren en burenschort.’ Bovendien verloot buurderij Gitschotelhof op elke bijeenkomst van mei een gevulde ‘Boeren en burenwinkeltas’.

De laatste maanden is het door de coronacrisis heel hard gegaan voor de twee buurderijen. Gitschotelhof moest noodgedwongen uitwijken naar Jeugdheem Sorm en de ook de collega’s van Deurne Noord moesten hun stek in de cinema verlaten en vonden onderdak in het districtshuis. Het aantal buren verveelvoudigden. Aankopen op de buurderij was veilig en mensen hadden tijd om doorheen de webpagina te scrollen. Boeren moesten overuren draaien en vrijwillige medewerkers werden opgetrommeld om de producten uit te delen. Boeren en buren deed onderzoek naar de redenen waarom mensen in coronatijden zich zo massaal naar de buurderij trekken. Persverantwoordelijke Wannes De Jonghe licht toe: “De belangrijkste reden is om de lokale producenten te ondersteunen. ‘Veiliger dan in de supermarkt’ is een tweede reden. En tenslotte is deze periode voor de buren vooral een goede gelegenheid om gezonder te eten en om nieuwe producten en smaken te ontdekken.”

De verantwoordelijken hopen dat eenmaal het leven terug in de oude plooi zal vallen, de buren de inspanningen van de boeren zullen blijven appreciëren en de weg naar de buurderij zullen blijven vinden.

www.boerenenburen.be > buurderij Gitschotelhof of buurderij Cinema Rix.

(Foto: de schort die deze week is te winnen op de buurderij)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)