Select Page

Een pleidooi voor amfibiepoelen

Een pleidooi voor amfibiepoelen

Toen Jan Mertens zijn terras schoonmaakte, botste hij op enkele salamanders. Een foto van de amfibieën op zijn facebookpagina leidde tot een interessant voorstel.

Jaren geleden kreeg Jan Mertens van een buur enkele Alpenwatersalamanders om in zijn vijvertje te zetten. De beestjes zijn ondertussen vermeerderd tot een gezonde populatie. Bij de lenteschoonmaak in zijn tuin, vond hij onder de parasolsokkel een aantal van de diertjes. Een foto van zijn tuinbewoners leidde tot het ophalen van herinneringen. Andere mensen herinnerden zich hoe ze in hun jonge jaren ‘en masse’ salamanders vonden in het Rivierenhof. Zowel in het laatste bewaarde restant van de Herentalsevaart als in amfibiepoelen aan de parkingang aan de Sterckshoflei. In die reacties vroegen mensen zich af of er nu nog salamanders in het provinciale park zouden zitten. Mertens sprong op zijn fiets en ging eens kijken hoe het er momenteel is gesteld. Helaas waren die verschillende plekken door de jaren heen verzand geraakt.

Mertens kreeg een lumineus idee: “Waarom de poelen niet opnieuw aanleggen? Zodat amfibieën er zich terug thuis in kunnen voelen?” De natuurvriend heeft zelfs een interessante tip voor het provinciebestuur: “De provincie kan misschien ook ten rade gaan bij haar eigen dienst Departement Leefmilieu. Die dienst heeft een brochure van zeven bladzijden uitgewerkt: ‘Een amfibieënpoel In je tuin’.”

Foto: oude amfibieënpoel aan de parkingang van de Sterckshoflei

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 14km/h SW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.56mbar
UV index: 4

(advertenties)