Select Page

Een uurtje voorbijgangers in de straat tellen

Een uurtje voorbijgangers in de straat tellen

Deurnenaars kunnen zich inschrijven om op 14 mei tussen 17 en 18 uur in hun straat het verkeer te tellen. Bij deze editie van ‘Straatvinken’ is het bovendien uitkijken naar de impact van de lockdownmaatregelen.

Het burgerwetenschapsonderzoek Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie onder wetenschappelijke begeleiding van de UAntwerpen en HIVA – KU Leuven. Het vindt dit jaar voor de derde keer plaats en loopt nog door tot 2030. Burgers vinken een uur lang in hun straat elke passerende voetganger, fietser, tram, bus, auto, bestel- en vrachtwagen af. Elke deelnemer wordt ook uitgenodigd om een leefbaarheidsbevraging in te vullen. In 2019 namen meer dan 30 Deurnese straten deel aan het onderzoek.

Door de corona-lockdownmaatregelen is het verkeer sterk veranderd. De editie van 2020 zal een nauwkeurig beeld schetsen van die nieuwe realiteit en hoe duizenden deelnemers die beleven. ‘We zijn benieuwd of deze crisis een blijvende impact zal hebben op het verkeer in de Vlaamse straten’, zegt mobiliteitsdeskundige Thomas Vanoutrive, die Straatvinken ondersteunt vanuit de UAntwerpen. De telling houdt geen gevaar in voor de volksgezondheid. Het is een activiteit die je individueel kan uitvoeren, desnoods van achter het raam van je huis.

“Vorige jaar waren de resultaten van straatvinken verrassend”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester, “op sommige wijkverzamelwegen rijden bijvoorbeeld meer fietsen rond dan auto’s, terwijl in gewone straten soms verrassend veel auto’s rondrijden. Wij moeten dus blijven investeren in openbaar domein”.

https://straatvinken.be/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Sunny
05:4021:38 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 75%
Pressure: 1016.26mbar
UV index: 0

(advertenties)