Select Page

Antwerpen gaat niet-betalende parkeerders zoeken met de scanwagen

Antwerpen gaat niet-betalende parkeerders zoeken met de scanwagen

Vanaf vandaag zal de eerste scanwagen in de Antwerpse straten opduiken. Deze wagen detecteert met verschillende ANPR-camera’s nummerplaten van voertuigen om te controleren op betalend parkeren. De komende maanden zal nog uitvoerig worden getest op straat. Vanaf eind mei wordt er effectief gehandhaafd met de scanwagen.

De ANPR-camera’s op het dak van de wagen analyseren 840 beelden per seconde. Hierdoor kan de scanwagen met grote volledigheid en hoge betrouwbaarheid gemiddeld 1000 nummerplaten per uur herkennen. Bovendien zullen de rapportages over parkeerdruk en betalingsbereidheid ook worden gebruikt voor plannings- en beleidsinformatie.

De scanwagen kan nu worden ingezet omdat de parkeerketen volledig is gedigitaliseerd. In 2018 werden alle parkeerautomaten vervangen. De vernieuwde digitale parkeerautomaten werken op basis van ingave van nummerplaat, net zoals bij betalen via sms of app. Deze parkeerrechten worden opgeslagen in een database van de stad. De nummerplaten die zijn geregistreerd door de scanwagen worden met deze database afgetoetst. Wanneer voor een plaat geen parkeerrecht wordt gevonden, gaat een parkeerwachter ter plaatse om de overtreding vast te stellen.

Eind 2020 zal een nieuw hoogtechnologisch model rondrijden, de Antwerp City Observer. Deze multifunctionele scanwagen controleert naast betalend parkeren ook foutparkeren. Bovendien zal deze wagen data en beelden registreren die onder meer kunnen worden gebruikt om sluikstort en ontbrekende verkeersborden te detecteren. 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)