Select Page

“Naast het genezen van zieken doe ik ook aan preventie”

“Naast het genezen van zieken doe ik ook aan preventie”

De vrijdag stond in het teken van het klimaat. Op uiteenlopende plaatsen vroegen mensen om een ernstig klimaatbeleid. 

De roep naar diepgaande maatregelen begon al ’s morgens vroeg aan de schoolpoorten van een aantal basisscholen zoals ’t Speelscholeke in Deurne. Waar ouders en kinderen in het kader van de actie Filter Café Filtré initiatieven eisten om de luchtkwaliteit aan de scholen te verbeteren.

In de voormiddag was er een mars in Antwerpen. Toen een duizendtal actievoerders van wal staken kwam huisarts Leen Peeters uit Deurne met haar fiets hijgend aangereden. Ze wilde deze laatste klimaatmars voor de verkiezingen van aanstaande zondag zeker meelopen. Dokter Peeters: “Tot 10 u heb ik consultaties gedaan en heb ik zieke mensen verzorgd. Maar nu wil ik aan preventieve zorg doen. Maatregelen voor het milieu in het algemeen en het klimaat in het bijzonder zijn noodzakelijk. Het zal het aantal zieken reduceren. En wie zegt dat het teveel zal kosten aan de samenleving, die moet dan maar eens de oefening maken om te berekenen hoeveel zieke mensen door klimaatproblemen aan onze maatschappij kosten.” Een aantal actievoerders vroegen aan een andere Deurnenaar die echter niet aanwezig was: “Bart, wat is het noodplan voor de komende klimaatcrisis?”

In de namiddag liepen dan weer ruim zevenduizend mensen door de straten van Brussel. Zowel schoolbrossers als grootouders voor het klimaat en alles ertussen in. Een opgemerkte oproep kwam van Greenpeace: “Vote for climate”. Vrij vertaald: “Denk in het stemhokje aan het klimaat.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)