Select Page

Voedselverspilling is een gigantisch probleem

Voedselverspilling is een gigantisch probleem

Voor de partij Groen is voedselverlies een groot probleem met gevolgen voor samenleving, klimaat en economie. In eigen land wordt jaarlijks +- 3,6 miljoen ton voedsel verspild, terwijl de vraag naar voedselhulp toeneemt. Fractieleidster Elke Van Severen vroeg of het district hierin een rol kan spelen. 

Elke Van Severen: “Ik vroeg wat het district doet in scholen, kinderdagverblijven, bejaardentehuizen, sociale restaurants, bij burgerinitiatieven en inwoners, rond voedselrecuperatie? Of er een duurzaamheidscheck was tijdens activiteiten? En wat met de sociale kruidenier? Of er gedacht was aan overschotdozen voor restaurantbezoek? Aan composteren?”

De groene politica kreeg antwoord van districtsschepen Frank Vercammen (sp.a). Van Severen: “De schepen zei dat aan voedselrecuperatie wordt gewerkt binnen bestaande initiatieven zoals Foodsavers, en  dat dit ook zal gebeuren bij de nieuwe sociale kruidenier. Hij bevestigde dat het district in de toekomst bijkomende initiatieven kan nemen, zoals het aanbieden van een platform als Thuisafgehaald of promotie op sociale media.”

Groen Deurne zal zelf met een uitgebreid voorstel naar de schepen trekken. Van Severen: “Voedselverlies en –verspilling  zijn een belangrijk aandachtspunt en is meer dan het recupereren van eten dat anders wordt weggegooid: het gaat ook om armoedebestrijding, mensen verbinden, delen, gezond eten, bestrijding van klimaatverandering, circulaire economie en gesloten kringlopen. Het district kan daarin ondersteunen en stimuleren.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Partly Cloudy
06:3920:43 CEST
Feels like: 10°C
Wind: 19km/h WNW
Humidity: 49%
Pressure: 1021mbar
UV index: 1

(advertenties)