Select Page

De stad sluit woonwagenterrein in Deurne

De stad sluit woonwagenterrein in Deurne

De vernieuwde aanleg van het woonwagenterrein aan Park Groot Schijn gaat niet door. Dat besliste gisteren het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen. Integendeel, het woonwagenterrein zal sluiten en de mondelinge overeenkomst met de bewoners zal worden opgezet.

De stad wil het terrein in de toekomst terug in park Groot Schijn integreren. Op het terrein wonen een vijftal families, ongeveer een vijftig gezinnen. Het zijn de afstammelingen van de zogenaamde ‘voyageurs’, rondtrekkende mensen die de voorbije eeuwen de kost verdienden met seizoensarbeid. De sluiting van het terrein komt onverwacht. Want zowel in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het gebied als in het Masterplan Park Groot Schijn stond het gebied ingeschreven als woonwagenterrein. De bewoners trokken vrijdag voor een onderhoud met een schepen naar de Hofstraat waar de diensten van het stadhuis tijdelijk zijn ondergebracht, maar ze vingen bot.

Fractieleider van de PVDA in de districtsraad, Kristof Vissers vindt deze beslissing ongehoord. Vissers: “Dit stadsbestuur heeft zeventien miljoen euro veil voor een nieuw ponton voor zeecruiseschepen. Maar 800.000 euro voor de renovatie voor het woonwagenterrein dan weer niet. Een bedrag dat nota bene deels gesubsidieerd wordt door Vlaanderen. En weet je, woonwagencultuur is officieel erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Het woonwagenleven maakt integraal deel uit van onze samenleving. Een reden te meer om met respect om te gaan met dit dossier.”

Foto: De delegatie van de woonwagenbewoners bij het ‘tijdelijke stadshuis’ in de Hofstraat

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)