Select Page

Produceren met het grootste respect voor het milieu

Produceren met het grootste respect voor het milieu

Tussen alle boeren en ambachtelijke producenten van voedsel, stond vorige woensdag op buurderij Cinema Rix ook Olefacio, een producent van zeep en kaarsen. Producent Karine Van den Steen gaf uitgebreid uitleg over haar producten.

Olefació ontstond tussen de olijfbomen en lavendel van de Italiaanse Bloemenriviera waar Karine Vanden Steen een eigen ‘pied à terre’ heeft. De kleuren, de geuren, de smaken en het gevoel van deze streek vormen een inspiratiebron voor haar. Karine houdt van de schoonheid en eenvoud van deze plek en wil dat ook reflecteren in haar natuurlijke en handgemaakte producten. Zij heeft een voorliefde voor de lokale ingrediënten zoals de extra vergine olijfolie van de taggiasca olijf en de lavendel van de Bloemenriviera.  In haar klein artisanaal labo combineert ze deze natuurlijke rijkdommen met andere plantaardige ingrediënten voor het maken van zepen, kaarsen, geurzakjes,… Het enthousiasme van de ambachtsvrouw prikkelde Gazet van Deurne.

GvD: “Wat maakt jouw producten zo bijzonder?”

KVdS: “De ingrediënten van onze zepen zijn plantaardig en van biologische oorsprong. De basis is de extra vergine olijfolie van de taggiasca olijf. We gebruiken geen palmolie, geen dierlijke vetten en geen onnodige additieven. De kleur van de zeep is de natuurlijke kleur van de actieve bestanddelen. Onze zepen zijn volledig handgemaakt. We werken volgens het ‘koud proces’ principe. Hierdoor behouden alle oliën optimaal hun eigenschappen. De ingrediënten worden in kleine batches gemengd, drogen en rijpen vervolgens gedurende een aantal weken aan de lucht. Na deze tijd wordt ieder stukje met veel aandacht met de hand verpakt, klaar om te vertrekken.”

GvD: “Ik zie dat je ook kaarsen produceert?”

KVdS: “Wij maken onze kaarsen met koolzaadwas.  Wat ons betreft de beste ecologische keuze! Voor de geurkaarsen gebruiken we enkel biologische essentiële oliën. De glazen worden op ambachtelijke wijze gerecycleerd uit wijnflessen.  Na gebruik het glas gewoon uitwassen met een warm sopje en… klaar voor hergebruik.”

GvD: “Tenslotte maak je ook geurzakjes?”

KVdS: “Dat klopt. De geurzakjes zijn gemaakt uit fairtrade bio-katoen en gevuld met gedroogde bloempjes van lavendel afkomstig van ons eigen terrein. De essentiële olie is gedestilleerd uit biologisch gekweekte lavendel planten.”

GvD: “En dat wordt allemaal gemaakt met de grootste zorg voor onze omgeving?”

KVdS; “Inderdaad, al onze producten zijn plantaardig en niet getest op dieren. Voor de verpakking houden we alles zo minimaal mogelijk. Onze zeep is verpakt in composteerbaar en recycleerbaar papier. De rest van onze verpakking is gemaakt uit 100% gerecycleerd papier. De katoenen zakjes zijn van fairtrade biokatoen. Op deze manier dragen we ook ons steentje bij.”

Buurderij Cinema Rix. Bestellen kan tot maandagnacht. Afhalen gebeurt op woensdag van 19 tot 20 u. https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/8128 

Olefacio levert ook via Buurderij Gitschotelhof.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)