Select Page

Groen Deurne wil statiegeld op plasticflessen en blikjes

Groen Deurne wil statiegeld op plasticflessen en blikjes

Districtsraadslid Elke Van Severen (Groen) vindt het initiatief ‘Deurne Ruimt Op’ een krachtige oproep voor schone straten. Bovendien merkt zij dat steeds meer straatvrijwilligers zich het hele jaar door hiervoor inzetten. Maar zij vindt dat het tijd is om een versnelling hoger te schakelen.

Elke Van Severen legt uit waarom: “We worden in Deurne dagelijks geconfronteerd met zwerfvuil en sluikstort en dat weegt zwaar door op de lokale budgetten. Geld dat we nodig hebben voor onderwijs, sociaal beleid, huisvesting, groen- en stratenaanleg, mobiliteit,… . Het is onze politieke verantwoordelijkheid om een structureel beleid uitwerken om dit zwerfvuil aan te pakken.”

Het districtsraadslid gaat verder: “Het Deurnese bestuursakkoord zet in op preventie rond sigarettenpeuken. We moeten ons eveneens inzetten voor de andere zwerfafvalfracties, in het bijzonder plastic met zijn  grote milieu- en gezondheidsimpact.” Volgens Van Severen is statiegeld op PET-flessen en blikjes een belangrijke eerste stap in de goede richting. Daarom diende zij met andere districtsraadsleden vanuit meerderheid en oppositie een voorstel tot motie in om als districtsraad het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen te adviseren om aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Die alliantie van bedrijven, lokale overheden en organisaties roept de regering op om statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes.

Enkel de initiatiefnemende partijen (Groen, sp.a en PVDA) hebben de motie goedgekeurd, Van Severen: “CD&V was afwezig en heeft niet gereageerd op onze uitnodiging zich mee achter dit voorstel te scharen, Open VLD, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen. Vanuit de N-VA-fractie werd een lijst van maatregelen bezorgd aan het college, en de nadruk gelegd op bewustmaking en meer repressieve maatregelen. Vlaams Belang deed het onterecht af als een belasting.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)