Select Page

Educatieve pakketten leiden tot discussie

Educatieve pakketten leiden tot discussie

Omdat de scholen bij het begin van de derde trimester nog gesloten bleven, deelde district Deurne 1250 educatieve pakketten uit onder gezinnen in een kwetsbare situatie.

Om te vermijden dat er schoolmoeheid en leerachterstand zou ontstaan bij kinderen van kwetsbare gezinnen, besloot het districtscollege educatieve pakketten voor hen te voorzien. In het pakket stak het boek ‘Jij en ik en alle andere kinderen’ van Bart Moeyaert, doe-opdrachten over het boek,  didactisch materiaal en een educatief spel IQ Stars. De verspreiding gebeurde via de scholen. Het district kreeg hierover vanuit de oppositie enkele kritische vragen. De gelden komen van activiteiten die niet kunnen doorgaan omwille van de crisis.

Districtsraadslid Jan Van Wesembeeck (V.B.) had twee aankoopbedragen zien passeren maar dat euvel was snel rechtgezet: het verschil was de btw. Van Wesembeeck wilde ook graag weten hoe de keuze op het boek van Moeyaert was gevallen. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) verklaarde dat de educatieve pakketten waren samengesteld door medewerkers van het district (jeugd, sport, Deurne Ding Dong), medewerkers van de stadsadministratie (jeugd, onderwijs) en de districtsschepen voor jeugd en de districtsburgemeester. Het boek was aanbevolen door bib Arena en het educatief spel door de jeugddienst. Tenslotte was Van Wesembeeck nieuwsgierig om de criteria te weten hoe kwetsbare gezinnen werden gedetecteerd. Sekeris vertelde dat de keuze van de gezinnen aan de school werd overgelaten.

Ook de fractie van Groen had een lijstje met vragen en opmerkingen. De groene districtsraadsleden hadden bedenkingen bij het educatieve pakket. Zij meenden dat kwetsbare gezinnen hun handen vol hebben met dagelijkse beslommeringen zoal schimmels op de muren, het tekort aan eten en het gebrek aan computers voor de ‘preteaching’. Ze vonden de actie stigmatiserend en ze vroegen waarom het geld niet aan middenveldverenigingen was gegeven. Sekeris counterde deze kritiek door te stellen dat een maand terug die middenveldorganisaties nog pretpakketten hadden verspreid bij kwetsbare gezinnen. Hij vroeg fijntjes of dit dan ook stigmatiserend was. Sekeris verdedigde de samenwerking met de scholen, omdat scholen alle kinderen in Deurne bereiken en voldoende signalen opvangen om gezinnen te detecteren.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:4221:35 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h WNW
Humidity: 93%
Pressure: 1006.43mbar
UV index: 0

(advertenties)