Select Page

Weet wat je op je bord krijgt

Weet wat je op je bord krijgt

Op donderdag 26 september is het ‘proeverij op buurderij Gitschotelhof’. Dat vraagt om een woordje uitleg en dat kregen we van de buurderijverantwoordelijke van de buurderij.

GvD: Eerste vraag die oprijst bij zo’n mededeling is: ‘Wat is een buurderij?’

B.V.: Een Buurderij is een plaats waar lokale boeren en producenten hun producten aanbieden. Alle buren, consumenten en geïnteresseerden kunnen een aantal dagen op voorhand online bestellen en deze bestelling vervolgens afhalen in de buurderij. Dat gebeurt wekelijks.

GvD: Waarom is een buurderij nodig? Je kan toch evengoed naar de winkel?

B.V.: Supermarkten zetten boeren en producenten onder druk om zo goedkoop te leveren. Voor veel familiale boeren liggen de prijzen die worden geboden  zo laag dat zij niet meer kunnen overleven en overkop gaan. Hun plaats wordt ingenomen door grootschalige landbouwbedrijven of ‘agrarische fabrieken’ die vaak besparen op loonkost en kwaliteit. Daar proberen wij tegen in te gaan. Het is voor een consument belangrijk om te weten waar zijn voedsel vandaan komt.”

GvD: Welke producten vinden we terug op de buurderij?

B.V.: Dat gaat van groenten, zowel bio als niet bio, fruit, vlees, zuivel, brood, huisbereide producten, koffie, bier, … Belangrijk is dat het lokaal wordt geproduceerd. Sommige producten worden hier niet gewonnen maar wel verwerkt. Zoals de koffie die wordt gebrand door een lokale en kleinschalige koffiebrander. Dan heb je nog echte kwaliteitskoffie. We hebben ook afgewerkte producten zoals kant en klare schotels of het bier van een Deurnese brouwer.

GvD: En zijn de producten beter dan wat je in de winkel vindt?

B.V.: Het zijn allemaal familiale boeren en producenten. Dat garandeert de kwaliteit van het voedsel. Onze vleesboer teelt zelf de voeding voor zijn dieren. Of neemt de kippen van onze kippenboer. Die hebben langer mogen groeien en worden niet opgespoten met water. Dat proef je. En de groenten blijven langer vers omdat ze de dag voor de levering zijn geoogst. Ze zijn geen weken onderweg zoals al te vaak de groenten uit de grote supermarktketens.

GvD: Hoe kunnen mensen weten wat ze kopen?

B.V.: Er is een website waar alle boeren en producenten met hun aanbod opstaan. Ze stellen hun product voor met foto en uitleg. Die website vind je terug via www.boerenenburen.be > buurderij Gitschotelhof. Je moet je eerst registreren, maar die registratie verbindt tot niets. Er is geen aankoopverplichting of minimale afname.

Info: Buurderij Gitschotelhof, Cafetaria van WZC Gitschotelhof, Lode Van Berckenlaan 361 of Valkenputstraat z/n, Borgerhout. Proeverij op donderdag 26/9 van 16.30 tot 18.00u. Afhalen van bestellingen kan tot 19.00u.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4621:50 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 80%
Pressure: 1014.22mbar
UV index: 0

(advertenties)