Select Page

Het zomerde tot de laatste vakantiedag

Het zomerde tot de laatste vakantiedag

De zomervakantie eindigde met een hittegolf. De derde al van dit jaar. Wie kon, zocht verkoeling.

Als het binnenland te warm wordt, is er de zee om af te koelen. Dat dachten ook deze vijf jeugdige Deurnenaren die de hittegolf van de voorbije dagen trotseerden in Heist aan zee. Ze waren daarbij aangestoken door het vermaarde West-Vlaamse ondernemerschap want ze hadden op het strand een bloemenwinkel geopend. “Twintig schelpen voor één bloem.” vertelde Tobe Dehamers: “En het moeten schelpen zijn met een gezaagde rand.” Op het strand rondom waren een tiental soortgelijke winkeltjes te zien. Tine Fransen legde uit: “De kinderen maken bloemen van crêpepapier en verkopen die aan elkaar. Ze gaan rond en zoeken bij de ‘conculega’s’ bloemen die ze dan zelf doorverkopen. Het is helemaal geen nieuw spel, dat gebeurt al jaren zo. Je kan het ook op andere plaatsen aan de kust tegenkomen.” De piepjonge handelaars verkochten verder. Als het te warm werd, lieten ze hun winkeltje voor wat het was en gingen ze voor een plonsje in de zee.

Het verterende beeld van de spelende kinderen kan echter niet verdoezelen dat ons weer aan het veranderen is. Voor VTM-weerman Dehenauw wijst deze derde hittegolf, die bovendien zo laat in het seizoen optreedt, op een klimaatverstoring. Dehenauw: “Tot aan de jaren 90 hadden we gemiddeld één hittegolf per vier jaar. Tussen 1990 en 2015 steeg dat tot één per twee jaar. En sinds 2015 hebben we elk jaar minstens één hittegolf gehad, en dit jaar dus zelfs drie.”

Foto: (vlnr): Mila Janssens, Tobe Dehamers, Ellis Janssens, Billie Dockx en Fleur Dehamers.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)