Select Page

“Meer aandacht voor zwerfvuil”

“Meer aandacht voor zwerfvuil”

De website ‘Deurne Spreekt’ stelt participatie van burgers centraal. Iedereen met een goed voorstel kan dat indienen. Andere mensen kunnen daarop dan stemmen. Een idee dat algemene steun krijgt, wordt aan de bevoegde beleidsverantwoordelijken voorgelegd. 

De website heeft nu een eerste thema weerhouden. Larissa VG, woordvoerster van Deurne Spreekt, is enthousiast: “Het eerste voorstel dat veel steun heeft gekregen van de leden van onze Facebookgroep is ‘meer aandacht voor zwerfvuil’. Kijk, nu kan je van zo’n problematiek veel foto’s maken en op de sociale media publiceren met nog veel meer negatieve commentaren als resultaat. Of je kan samen zoeken naar oplossingen en dat hebben wij gedaan. Negen mogelijke oplossingen zijn uit de bus gekomen.”

  1. Handhaving: gebruik camera’s om plaatsen voor een aantal dagen te observeren en bestraf de criminelen.
  2. Organiseer inzamelingsrondes voor grofvuil.
  3. Plaats ondergrondse afvalcontainers en laat mensen ze altijd gratis gebruiken.
  4. Glasbolcontainers onder de grond steken. Minder lawaai en overlast voor de omgeving en mooier uitzicht.
  5. Organiseer ruilmarkten voor inwoners, waar je spullen die je niet nodig hebt inruilt voor dingen die je buren aanbieden.
  6. Organiseer met je buurt regelmatig een opruimdag (steun stad/district) Zo maak je de vervuilers duidelijk dat je dat als gemeenschap niet pikt.
  7. Laat ons groenafval van fruit en groente naar wijkcompostcentra brengen. Vanaf 20kg krijg je een zakje potgrond of dergelijke.
  8. Geef gratis vuilniszakken aan mensen met een beperkt inkomen.
  9. Pop-upcontainerparken waar buurtbewoners gratis hun afval kwijt kunnen.

Larissa VG gaat verder: “We hebben deze negen suggesties aan de bevoegde beleidsinstanties overhandigd: op districtsniveau aan districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) en op stadsniveau aan stadsschepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA). We zijn als burgerplatform dan ook vol goede hoop dat de haalbaarheid van onze voorstellen wordt onderzocht.”

Website: https://deurnespreekt.be/

Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/204981250388700/

Facebookpagina: https://www.facebook.com/deurnespreekt

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)