Select Page

Deurne groeit ten koste van Borgerhout

Deurne groeit ten koste van Borgerhout

Het district Deurne is gegroeid. Niet alleen in inwonersaantal, maar blijkbaar ook in oppervlakte.

“Kijk,” wijst Sonja Mathé van de Lanteenhofstraat: “Hier ligt een grenssteen B/D, voor het huis nr. 57. Terwijl de districtsgrens de scheiding van het huis en supermarkt De Spar volgt.” En inderdaad, de tegel die de grens markeert ligt 10 stoeptegels meer naar het westen, dat is 3 meter winst voor Deurne. De bewoners van nr 57 wonen nog juist in Borgerhout, maar hun auto in hun garage staat in Deurne geparkeerd. Mathé heeft gelijk, de districtsgrens ligt op de scheiding van de twee panden. Oorspronkelijk lag hier een beek, op een oude kaart uit 1907 van Cremers vermeld onder de naam waterloop 8. De beek begon bij de afgebroken hoeve ‘De Gekroonde leeuw’, in de buurt van de luchthaven. De minuscule waterloop werd eveneens de Grensscheidingbeek genoemd. Aan de Drakenhoflaan-Gitschotellei liep ze verder richting westen.

Heemkundige Mandus Sprengers heeft nog wat informatie opgezocht: “De beek zal na de vernieuwde aanleg van de Vosstraat en het verdwijnen van het ‘De Gekroonde leeuw’ verbonden worden met waterloop 5. Die beek vormde op haar beurt de grens tussen Mortsel en Deurne en liep langs de Gevaertfabrieken. Omdat Gevaert zijn afvalwater in deze beek loosde kreeg zij algauw de bijnaam ‘Zilverbeek’. “

Foto boven: de scheidslijn van de twee panden is teven de districtsgrens 

Foto onder: de grenssteen

Foto helemaal onder: de kaart van Cremers uit 1907

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Mostly Cloudy
05:4621:50 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 24km/h WSW
Humidity: 68%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)