Select Page

Gezocht: een tweeling, een brandweerman, een gemeenteraads- en provincieraadslid

Gezocht: een tweeling, een brandweerman, een gemeenteraads- en provincieraadslid

Monique Wuyts is al een aantal jaren bezig met het opstellen van haar stamboom, zowel langs vaders- als moeders kant. Maar ze heeft hulp nodig.

De vrouw uit Deurne heeft een aantal interessante gegevens gevonden over haar voorouders. Maar om het verhaal sluitend te krijgen doet ze beroep op een hulplijn. Ze wil meer gegevens die het beeld van twee overgrootvaders en een grootvader kan vervolledigen. We laten Monique Wuyts zelf aan het woord:

  1. Overgrootvader Louis Wuyts

“Mijn overgrootvader Ludovicus of Louis Wuyts vormde met zijn broer Josephus, ook nog Jef of Jos genoemd, een tweeling. Op 2 augustus 1950 zijn ze gevierd voor hun 80ste verjaardag. Louis woonde op de Koraalplaats, waar de bijgevoegde foto is genomen. Volgens mijn vader waren zij op dat moment de oudste mannelijke tweeling van Europa en is hierover een artikel verschenen in een ‘krant’.” Monique deed al navraag bij Gazet van Antwerpen maar daar vinden ze niets terug. Dus vraagt zij zich af welke krant het dan wel is.

  1. Grootvader Josephus Wuyts

“Mijn grootvader Josephus Wuyts, met als roepnaam Sooike of Frans, werkte in de schrijnwerkerij van de Gemeente Deurne. Bij zijn pensionering was hij tevens Ere-Sergeant Majoor van het Vrijwillige Brandweerkorps van Deurne. Zijn dossier als ‘werknemer’ bij de gemeente heb ik kunnen inzien in het Felix archief. Van enig archief van de Brandweer ontbreekt elk spoor. Niet bij de gemeente, niet bij Turninum, niet in het Felix archief,… In de kazerne van de Waterbaan stuurden ze me naar de Noorderlaan maar daar weten ze ook van niks.”  Monique vraagt wie het ‘licht in de duisternis’ is die haar verder kan helpen om de ‘carrière’ van haar grootvader bij het Vrijwillige Brandweerkorps van Deurne te ontrafelen?

  1. Overgrootvader Henri Dewingaerde

“Mijn overgrootvader langs moeders zijde heet Henri Dewingaerde. Op zijn doodsbrief staat vermeld dat hij zowel in de Gemeenteraad als in de Provincieraad heeft gezeteld voor de Liberale Partij. Bij opzoekingen heb ik al gevonden dat hij de ‘stichter’ was van de afdeling Liberale Partij Deurne en er ook een paar jaar als gemeenteraadslid heeft gezeteld. In het boek van F. Nooyens ‘Geschiedenis van Deurne II’ staat hij vermeld op de pagina’s 838-839 en 840. In het Liberale Archief in Gent is daar niks van terug te vinden. Navraag in het districtshuis was tot hier toe ook nihil.” Ook hier hoopt Monique dat iemand haar hierbij verder kan helpen.

Wie mee info zou kunnen hebben of wie een goede tip heeft om de vrouw uit Deurne een aantal stappen vooruit te helpen, kan dat aan Monique Wuyts bezorgen via Gazet van Deurne.

Foto boven: Ludovicus (Louis) en Josephus Wuyts

Foto onder: Het Vrijwillig Brandweerkorps van Deurne

Foto daaronder: overlijdensbericht van Henri Dewingaerde

Fot helemaal onder: Josephus Wuyts

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Rain
06:4720:37 CEST
Feels like: 9°C
Wind: 13km/h W
Humidity: 70%
Pressure: 1018.63mbar
UV index: 0

(advertenties)