Select Page

Spartans naar de eerste plek in de stand

Spartans naar de eerste plek in de stand

Na twee verdiende winst staan de Spartanen voor het eerst dit seizoen bovenaan de rangschikking.

De confrontatie met de buren in de ‘Derby van het Vliegveld’ liep voor de Spartanen uit op een dubbele triomf . Waar we in de wedstrijden tegen de aartsrivalen meestal op het puntje van onze stoel zitten zagen we deze keer op zaterdag een sterk Spartans en een wisselvallig Squirrels. Op Zondag zagen we een hallucinante vertoning met 44 (!) hits in een wedstrijd die 3.5 uur in beslag nam en waar buiten de Spartaanse diehards niemand echt vrolijk van werd.

 Zaterdag was het wachten tot in de 5e inning eer Spartans de ban kon breken tegen een sterk werpende Jace Van Droogenbroeck (4so) met, na een base-on-balls, 2 hits die 2 runs op het bord zetten (2-0).

Borgerhout antwoordde meteen in de zesde slagbeurt met 2 doubles, tegen de eveneens op niveau werpende Spartans-starter Anderson Gerdel (7so) zodat ook voor hen de nul van het bord werd geveegd (2-1).

Spartans, niet onder de indruk, reageerde met 3 doubles in de gelijkmakende slagbeurt en liep uit tot 4-1.

Een scoreloze zevende inning voor Squirrels zag daarna een ontketend Spartans tegen Squirrels-reliever Christof Van Braecken (0so). In deze inning, waarin de Spartanen 7 hits sloegen zagen we back-to-back homeruns van Alexis Marquez en David Ochoa Blanco en een 9-1 stand voor de Spartanen. Squirrels startte nog een comeback in de achtste slagbeurt door na 2 snelle outs en een base-on-balls met 3 hits 3 runs kon tegenscoren (9-4). Meteen ook het einde voor Anderson Gerdel die op de heuvel vervangen werd door Carlos Cortes (4so). Ondanks een verdedigende error sloot Carlos de inning af met een strikeout zodat de “schade” alsnog beperkt bleef.

Spartans scoorde niet tegen en in de negende inning kon Squirrels, ondanks 2 base-on-balls maar gevolgd door 3 strikeouts, niet meer scoren zodat de 9-4 meteen de eerste belangrijke win op de tabel zette. Een sterke teamprestatie met 14 hits leverde een verdiende win op!

Zondag

Wat we op Zondag geserveerd kregen leek meer op tafeltennis dan op een baseballwedstrijd tussen twee van de sterkste teams van het land.

Ondergetekende kan zich niet herinneren ooit een wedstrijd op het hoogste niveau gezien te hebben waarin beide partijen een totaal van 44 hits uit de mouw schudden en 32 runs over de plaat brengen. Een totaal hallucinant gegeven dat nog lang in het geheugen van iedereen die erbij was gegrift zal staan.

Spartans schoot meteen stevig uit de startblokken tegen Squirrels-starter Graham Fischer (3so), sloeg back-to-back doubles en zette 2 runs op het bord (0-2).

Het antwoord van Borgerhout bleef niet uit. Na 3 hits tegen Spartans-werper Alexis Marquez (2so) en mede door een error van de Spartans-verdediging stond er een 4-2 stand voor de thuisploeg op het bord staan na inning 1. Een voorbode van wat nog komen zou…  We waren toen al bijna 1 uur aan het baseballen.

Met elk 2 runs kwam er  een 5-3 stand na inning 2 op het scorebord ( dat er niet was ) te staan. Tijd voor de Spartanen om de druk te verhogen en met 4 hits/3 runs en 5 hits/4 runs in respectievelijk inning 3 en 4 een 5-10 tussenstand in het voordeel van de Spartanen op het blad te zetten. Inning 4 zag ook Yannick Gontier (0so) op de heuvel komen voor Squirrels maar die kon het Spartaanse kanon niet stoppen en 3 runs in inning 5 verder stond een voor Spartans “comfortabele” 13-5 stand op het bord. Squirrels zette dan ex-Spartaan Matthias Group (0so) op de heuvel die enigszins de Spartaanse aanval kon tegenhouden.

De Eekhoorns beten echter nogmaals terug en startten hun 5e slagbeurt met 4 single hits op rij, wat ook het einde inluidde voor Alexis Marquez op de heuvel die vervangen werd door José Larrinaga (1so). Met in totaal 7 hits en 6 runs sloeg Borgerhout zich terug in de wedstrijd met een 13-11 stand na inning 5 op het het scoreblad. Ondertussen waren we meer dan 2,5 uur aan het baseballen…

Beide teams bleven de hits uit de bats toveren maar het scoren viel even stil zodat met een 14-13 stand na 7 innings de wedstrijd eigenlijk opnieuw begon. Iedereen had ondertussen het thuisfront verwittigd dat “het wat later ging worden “…

De achtste slagbeurt van de Spartanen zou eindelijk de definitieve deuk in het pantser van Borgerhout betekenen. Met 4 hits en 3 runs werd een beslissende voorsprong genomen (17-13), Squirrels scoorde nog 1 run tegen Spartans-closer David Ochoa Blanco (2so) maar dichter kwamen ze niet meer (17-14). Spartans deed hetzelfde tegen Sam Boermans (0so), closer van Borgerhout, en bracht de eindstand op 18-14 voor de Spartanen.

Na een 3.5 uur durend duizelingwekkend festival van hits en runs (Spartans sloeg er 26, Squirrels 18) was de opluchting zowel bij de Spartaanse spelers als bij de aanhang er één vol ongeloof. Het maakte echter de euforie over de 2 overwinningen tegen de aartsrivalen er niet minder om. Zeker omdat Spartans de grote overwinnaar van het weekend is. De concurrenten Brasschaat Braves en Royal Greys kwamen niet verder dan een 1-1 puntendeling zodat de Spartanen over Greys en Borgerhout voor het eerst dit seizoen naar de eerste plaats in de rangschikking springen! Pioneers won 2 x van Mont Saint Guibert maar blijft voorlaatste.

Met volgende week 2 wedstrijden tegen Royal Greys, Zaterdag in Merksem, Zondag thuis, op het programma neemt de spanning alleen maar toe.

Volgend weekend is ook het laatste competitieweekend voor de Spartanen alvorens, na nog de kwartfinale van de Beker van België op 30 mei op het veld van Brasschaat Braves, af te reizen naar Bologna voor de European Champions Cup 2019.

Belangrijk om nog wat vertrouwen te tanken vóór de Spartanen de Belgische eer op het hoogste Europese niveau gaan verdedigen!

Alain Deroy.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)